Nieuw dossier : 50 jaar na de moord op Lumumba

50 jaar na de moord op Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, blikken we in een dossier terug op de omstandigheden waarin hij omgebracht werd, maar kijken we ook naar het belang van zijn ideeën voor de strijd in Congo vandaag.

17 januari 1961 blijft een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Congo. Het is de dag waarop de Congolese eerste minister, Patrice Lumumba, en zijn kompanen vermoord zijn. De reden: ze waren voorstander van een echt onafhankelijk Congo, op politiek en economisch vlak. Enkele jaren later, in 1964 en 1965, werden bijna een miljoen Congolezen vermoord door Belgische en Amerikaanse huursoldaten omdat ze de strijd van Lumumba hadden voortgezet. Ook Pierre Mulélé, de leider van die revolutionaire beweging, werd in 1968 vermoord door de troepen van Mobutu.

Zowel vóór als na de onafhankelijkheid van 30 juni 1960, hebben België en de Verenigde Staten de voorwaarden gecreëerd voor een neokoloniale politiek in Congo om hun greep op de Congolese economie en politiek te behouden. Met hun steun kwam er een dictatoriaal regime onder leiding van Mobutu. Dit regime, gesteund door de Verenigde Staten en Europa, zou 37 jaar lang standhouden.

Op 17 januari 2011, 50 jaar na de dood van Lumumba, wil intal helpen bij het omslaan van deze zwarte bladzijde en een teken van hoop uitdragen naar de toekomst toe. Geen enkele Afrikaanse politicus is nog steeds zo levendig aanwezig in het gedachtegoed en het leven van de mensen als Lumumba.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel