Nieuwe aanwijzingen over inzet chemische wapens op Fallujah

Er zijn nieuwe sterke aanwijzingen dat de Verenigde Staten op grote schaal witte fosfor dropten op de Iraakse stad Fallujah in november 2004. Daarbij zijn zowel opstandelingen als burgers gedood die gruwelijke brandwonden vertoonden. Vrede vzw vraagt onze regering de berichten ernstig te nemen en er mee helpt voor zorgen dat er een officieel onderzoek komt van de Europese Unie en de Verenigde Naties. Een veroordeling van deze oorlogsmisdaden mag niet uitblijven.


De Italiaanse TV-zender RAI zendt vandaag een documentaire uit waarin Amerikaanse soldaten getuigen over het gebruik van witte fosfor (de documentaire kan bekeken worden op de RAI nieuwssite: http://www.rainews24.rai.it/ran24/inchiesta/default_02112005.asp.). In de documentaire, die de titel ‘Fallujah, de verborgen slachting’ zegt een Amerikaanse soldaat: “In het militaire jargon is het (product fosfor, nvdr) gekend als Willy Pete.”
“Fosfor verbrandt lichamen, het doet het vlees tot op het bot smelten… Ik zag de verbrande lichamen van vrouwen en kinderen. Fosfor explodeert en vormt een wolk. Iedereen in een straal van 150 meter is gezien”.

Foto’s, video’s en interviews met Amerikaanse soldaten die deelnamen aan de aanval op Fallujah bewijzen dat fosforbommen op grote schaal zijn ingezet op de stad, zonder onderscheid te maken tussen burgers en opstandelingen.
Het Studiecentrum voor Mensenrechten en Democratie in Fallujah bezorgde de filmmakers tientallen foto’s van lichamen van inwoners van Fallujah, soms nog met de kleren intact met daaronder de weggesmolten huid. Een bioloog woonachtig in Fallujah zei: “een regen van vuur viel op de stad, de mensen die geraakt warden door een veelkleurige substantie begonnen te branden. We vonden lichamen met vreemde wonden, de lichamen verbrand maar de kleren nog intact”.

Verder claimen de makers van de documentaire dat er ook bewijzen zijn over het gebruik van brandbommen, gekend als Mark 77, een nieuwe verbeterde Napalmbom. Dat is een inbreuk met de VN-conventie betreffende bepaalde conventionele wapens van 1980.
De geruchten over het inzetten van chemische wapens tegen de stad Fallujah zijn niet nieuw, alleen werden ze dikwijls genegeerd in de Westerse pers.

Zo stuurde het Studiecentrum voor Mensenrechten en Democratie van Fallujah eind januari 2005 namens een platform van organisaties, een rapport aan Kofi Annan met een relaas, getuigenissen en foto’s over de gruwelijkheden waaraan ze tijdens de ‘militaire operatie’ (van 7 november tot eind december) zijn blootgesteld (het rapport is te downloaden op www.brusselstribunal.org). Ze vroegen daarbij om hun rapport als officieel document te behandelen en aan de leden van de Veiligheidsraad te overhandigen. Het is onduidelijk of het rapport ernstig is genomen.

In het rapport staan nochtans voldoende argumenten voor een officieel internationaal onderzoek naar oorlogsmisdaden. Het gaat o.m. over het mishandelen van medisch personeel, het vernietigen van inboedel in het Fallujah-ziekenhuis. Het rapport maakte ook een schatting van het aantal slachtoffers: “Op 25 en 26 december 2004 verwijderden hulpteams 700 dode lichamen en dat alleen nog maar in 6 residentiële districten – Fallujah bestaat uit 28 districten. Onder hen bevonden zich de lichamen van 504 kinderen en vrouwen. Voor de rest ging het over oudere mannen en mannen van gemiddelde leeftijd”. Het rapport verzekerde met grote stelligheid dat er chemische wapens in Fallujah zijn ingezet.  Verder sprak het van de inzet van minstens 25 clusterbommen (fragmentatiebommen) per dag. Van deze bommen is geweten dat ze gemakkelijk veel burgerslachtoffers maken. Er is ook sprake van verschillende executies, waaronder burgers.

Dr Khalid ash-Shaykhli, een vertegenwoordiger van het Irakese ministerie van Gezondheid, bevestigde begin maart voor Al Jazeera (3 maart 2005) het gebruik van chemische wapens. Uit onderzoeken van zijn medische teams bleek dat de VS in Fallujah internationaal verboden substanties hebben gebruikt zoals mosterdgas, zenuwgas en brandbare chemicaliën. Het bericht van Al-Jazeera citeerde ook getuigen die spreken over ‘gesmolten lichamen’ wat kan wijzen op de inzet van Napalm bommen.

Vrede vzw vindt dat het tijd wordt dat de vele berichten over het inzetten van chemische wapens, waarvan sommige verboden zijn, ernstig wordt genomen. Indien de berichten kloppen moeten onze politici het gebruik van deze wapens in de scherpste bewoordingen veroordelen. Het kan niet dat één jaar na de feiten de westerse regimes nog altijd het stilzwijgen bewaren en de VN geen acties onderneemt. Vrede vzw vraagt dat onze regering de zaak binnen de Europese Unie aankaart en dat er een officieel onderzoek naar het optreden in Fallujah, maar ook in de andere steden, wordt gevraagd.

Ludo De Brabander

Noot: zie ook een eerder artikel over de aanval op Fallujah in Uitpers

Vrede DOOR:

Deel dit artikel