Nieuws van het Afrika Europa netwerk maart 2012


Wereld Waterdag op 22 maart

In 1992 heeft de Verenigde Naties 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag. Elk lid van de Verenigde Naties heeft toegezegd om het brede publiek te informeren over water en de mondiale waterproblematiek, door het opzetten van concrete activiteiten passend binnen de nationale context. Er valt dit jaar positief en negatief nieuws te melden.

Om te beginnen het goede nieuws. Zes miljard mensen op de wereld hebben momenteel toegang tot schoon drinkwater. Daarmee is een van de acht milleniumdoelen bereikt. Dat is ruim op tijd, want de doelen hoeven pas in 2015 gehaald te zijn. Wanneer we zo door gaan, heeft met het aflopen van de doelstelling zelfs zo'n 92% van de mensen toegang tot schoon drinkwater. UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie melden dit in het rapport 'Progress on Drinking Water and Sanitation 2012', dat begin maart verscheen. "Vooral voor kinderen is dat goed nieuws", zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. "Elke dag overlijden meer dan 3.000 kinderen aan de gevolgen van ziektes als diarree. Dat dit doel is bereikt, zal op termijn een daling in de kindersterfte opleveren."

Een kanttekening is wel dat nog steeds 10% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot schoon drinkwater en dat miljarden mensen het moeten stellen zonder sanitaire voorzieningen. Slechts 63 procent van de wereldbevolking maakt gebruik van sanitaire voorzieningen en dat is ver onder het doel van 75 procent. (Bron: iNSnet, 8 maart 2012. Zie ook: www.wereld-water-dag.nl)


In Afrika is het tijd voor actie

In de komende tientallen jaren kan Afrika doorbreken naar grotere ontwikkeling en voorspoed. Daarvoor is het nodig dat Afrika en de Afrikaanse diaspora elkaar gaan vinden om tot actie te komen.

Als de Afrikaanse diaspora gaat doen wat de Chinese en Indiase diaspora gedaan hebben voor China en India, is het hoog tijd dat de Afrikaanse diaspora zich gaat bundelen en overleggen met de eigen Afrikaanse landen om onder de hoede van de AU de voorspoed te bespoedigen. In mei 2012 komen ze samen voor een officieel overleg in Zuid Afrika.

Op de agenda staan o.a.: versterking van economische en handelsbelangen tussen landen en regio's, de armoede bestrijden, samenwerking op het gebied van gezondheid, onderwijs, landbouw en communicatie. Na dit overleg zullen verdere consultaties plaats vinden met de diaspora-organisaties in de verschillende werelddelen om tot gezamenlijke actie te komen. In 2008 is al het AU Afrika- diaspora initiatief gelanceerd om doktoren en verplegers terug te krijgen uit de diaspora. Dit initiatief zal verder verbreed worden naar andere werkgebieden, zoals onderwijs, handel, landbouw en energie. (Bron: www.allafrica.com 13 maart 2012)Gas affakkelen blijft brandend probleem

Ook al is het sinds 1984 verboden door de Nigeriaanse regering, toch blijven bedrijven zoals Shell volop gas affakkelen in de Niger Delta.

Mensen die vlakbij olie installaties wonen hebben last van hun ademhaling en irritaties aan huid en ogen. Ook is het affakkelen schadelijk voor de landbouw. De vrijkomende stoffen kunnen ook kanker veroorzaken. Toen de militante acties in de Niger Delta in 2009 ophielden, gaf Shell toe dat er 32% meer gas afgefakkeld werd dan was afgesproken. Het bedrijf gaf als reden aan dat er weer meer olie opgepompt werd. En zo gaat het affakkelen gewoon door. (Bron: www.IRIN.org 8 maart 2012)Kony 2012

Al 26 jaar 'kidnapt' Joseph Kony en zijn Lord's Resistance Army (LRA) kinderen om het 'Verzetsleger van de Heer' van nieuwe rekruten te voorzien. Een videocampagne om Kony berecht te krijgen, georganiseerd door de NGO Invisible Children uit Californië (VS), heeft in een week tijd alle sociale media records gebroken.


De video 'Kony 2012' werd op 5 maart geplaatst op Youtube. Een week later hadden 100 miljoen mensen het 30 minuten durend filmpje bekeken. Het succes is waarschijnlijk te danken aan de zeer persoonlijke inbreng van de maker, de knappe montage, de eenvoud van de boodschap en de rechtlijnige actiemethoden.

De centrale oproep aan de kijkers is om te helpen Joseph Kony eindelijk opgepakt te krijgen voor de oorlogsmisdaden die hij en zijn leger hebben gepleegd.

Tegelijk is er ook veel kritiek op deze campagne. De situatie wordt veel te simplistisch voorgesteld als een 'goeden-tegen-slechten' verhaal, terwijl in de burgeroorlog die decennia lang woedde in Noord-Oeganda ook het Oegandese leger zich misdragen heeft.

De video gaat ook voorbij aan de vele lokale initiatieven van Oegandezen zelf om hun land weer op te bouwen. Met de simplistische 'Yes, we can do it!' insteek, wordt ook nu een westers initiatief als dé oplossing gepresenteerd. Veel Afrikaanse commentatoren hebben hun weerzin hierover uitgesproken.

Feit blijft dat Invisible Children erin is geslaagd de schijnwerpers te richten op een door de wereld vergeten oorlog waarin de lokale bevolking onnoemelijk lijden heeft ondergaan.

Het succes van 'Kony 2012' toont de mogelijkheden en het belang van de sociale media bij het mobiliseren van massa's mensen.

Lobby en actie kunnen via de sociale media een impact krijgen waar we nog maar kort geleden niet eens van konden dromen. Zaak is wel deze media correct te gebruiken.

Deel dit artikel