Offer burgers niet op voor snelle militaire overwinning in Raqqa

Offer burgers niet op voor snelle militaire overwinning in Raqqa

Afgelopen weekend werd bekend dat Belgische F-16's betrokken waren bij twee incidenten in Irak waarbij twee burgers werden gedood. Dat nieuws versterkt de bezorgdheid over de operatie in Irak en Syrië. Burgers in Irak en Syrië kunnen geen kant op en zitten geklemd tussen de bommen uit de lucht en het geweld van terreurgroep IS. De Internationale Coalitie moet dringende maatregelen treffen om burgers beter te beschermen, nu ook de strijd in Raqqa (Syrië) volop losbarst.

 

Ongeloofwaardige claims

Minister van Defensie Vandeput ontkende vrijdag (11 augustus) opnieuw elke verantwoordelijkheid voor burgerslachtoffers. Dat lijkt ongeloofwaardig: Belgische F16's dropten de afgelopen jaren 871 bommen, terwijl uit internationaal onderzoek in Afghanistan, Pakistan en Jemen blijkt dat gemiddeld 1 burger wordt gedood per 7 tot 10 luchtaanvallen. Die werkelijkheid plaatst grote vraagtekens bij de Belgische claim dat onze F16's bij 871 aanvallen nul burgerslachtoffers maakten.

België is echter één van de minst transparante landen van de Internationale Coalitie: in tegenstelling tot andere landen weigert het duidelijkheid te geven over datum, locatie en type munitie van luchtaanvallen. Dit maakt het onmogelijk om een volledig zicht te krijgen op mogelijke burgerslachtoffers. In juli 2017 stelde minister Vandeput bovendien dat de in mei 2016 beloofde precisiebommen nog steeds niet werden geleverd.

Burgerbescherming eerst

In plaats van elke verantwoordelijkheid te ontlopen, moet België eindelijk lessen trekken en burgerbescherming centraal stellen. De afgelopen weken trekken allerlei internationale en lokale organisaties aan de alarmbel over een dramatische stijging van het aantal burgerdoden in Raqqa (Syrië), waar ook Belgische F16s actief zijn.

De Internationale Coalitie wordt ervan beschuldigd onvoldoende voorzorgsmaatregelen te nemen om burgerslachtoffers te vermijden, gebruik te maken van explosieve wapens en witte fosfor in dichtbevolkte gebieden en geen veilige humanitaire corridors te voorzien. Sinds eind juni 2017 wordt Raqqa volledig belegerd door Koerdische SDF-troepen, die ervan worden beschuldigd lokale burgers gedwongen te verplaatsen. 'If they're going to destroy a residential building and wipe out all the people in it every time they want to kill a Daesh fighter then they will be liberating the city from both Daesh and the residents', stelt de lokale activistengroep Sound and Picture.

IS 2.0

Hoewel 11.11.11 geen voorstander is van de Belgische deelname aan luchtaanvallen in Syrië en Irak, moet de federale regering als een minimum dringende maatregelen treffen om burgers beter te beschermen. Meer transparantie en verantwoording zijn daarbij nodig om verdere Belgische burgerslachtoffers te vermijden.
Dat is niet enkel een morele noodzaak, maar is ook van vitaal militair-strategisch belang. Extremistische groepen zijn afhankelijk van lokale steun, terwijl internationale burgerslachtoffers de IS-propaganda in de kaart spelen. Als burgerbescherming niet dringend écht van harte wordt genomen, zal IS nooit duurzaam worden verslagen en is het enkel wachten op IS 2.0.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel