Ondanks verbod wordt nog jeans gezandstraald in Bangladesh


deadly_denimEen nieuw onderzoek van de internationale Schone Kleren Campagne onthult dat in bedrijven in Bangladesh die produceren voor bekende modeketens en jeansmerken nog steeds jeans gezandstraald wordt, ondanks het bestaande verbod.


Zandstralen is een techniek die gebruikt wordt om jeans een bleek, versleten uitzicht te geven. Zandstralen van jeans is echter zeer schadelijk voor de gezondheid van de werknemers. Een groot aantal modeketens en jeansmerken heeft publiek aangekondigd het zandstralen van jeans te verbieden in zijn toeleveringsketen.

Desalniettemin wordt blijkbaar in Bangladesh nog steeds jeans ofwel manueel ofwel machinaal gezandstraald.

Eén fabriekseigenaar verklaarde dat het onmogelijk is om de ontwerpen van de modeketens of jeansmerken te realiseren zonder het gebruik van zandstralen vanwege de korte leveringstermijnen. En anderen verklaren dat het zandstralen 's nachts gebeurt om te vermijden dat inspecteurs het kunnen vaststellen en op die manier omzeilen ze het verbod.

De werknemers die geïnterviewd werden, hoesten voortdurend en hebben ademhalingsmoeilijkheden. Ze gebruiken oude machines en moeten tot 12 uur per dag weken in stoffige en slecht verluchte lokalen, zonder voldoende beschermingsmiddelen.

Verder vermeldt het rapport het gebrek aan medische verzorging voor de werknemers en de moeilijkheden die ze ondervinden om een adequate diagnose te laten stellen en een aangepaste behandeling te vinden. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat medische experten weinig of niet vertrouwd zijn met de gevolgen van zandstralen van jeans.

Oproep

De internationale Schone Kleren Campagne doet nu een beroep op de modeketens en merken om meer maatregelen te nemen om het zandstralen te stoppen. Dit kan inhouden dat contracten met ondernemingen waar er machinaal of manueel gezandstraald wordt, stopgezet worden; of dat er nieuwe ontwerpen gemaakt worden. Hoe dan ook is samenwerken met lokale vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties essentieel om het verbod op zandstralen te doen naleven.

De internationale Schone Kleren Campagne roept nationale regeringen op om, zoals in Turkije, het zandstralen wettelijk te verbieden, en de EU om gezandstraalde denimproducten te bannen.

Ten slotte, de internationale Schone Kleren Campagne pleit er voor om de kledingindustrie op te nemen in het gemeenschappelijk programma van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie om silicose te elimineren tegen 2015 en tevens een nationaal programma op te zetten in Bangladesh.

www.schonekleren.be

Schone Kleren (SKC) DOOR:

Deel dit artikel