Onrechtvaardigheid richt een bloedbad aan

Gezondheidsexperten vragen meer aandacht voor de "sociale determinanten" van de gezondheid

Onrechtvaardigheid is een grotere bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid dan een gebrek aan artsen, medicijnen of gezondheidsdiensten. Zo zou je de kernboodschap kunnen samenvatten van het recente rapport van een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die drie jaar onderzoek gedaan heeft naar de "sociale determinanten" van de gezondheid.

De WHO riep de "Commission on Social Determinants of Health" in het leven omwille van een eigenaardige paradox. De gezondheidsindicatoren in de wereld verbeteren door de band genomen wel, maar tegelijkertijd neemt de ongelijkheid ook toe. Zo kan een meisje dat vandaag geboren wordt verwachten om 80 jaar te worden of 45 jaar, afhankelijk van de plaats waar ze geboren wordt.

De sociale determinanten zijn de omstandigheden waarin mensen geboren worden, leven, werken en ouder worden. Die zijn zeer belangrijk voor de volksgezondheid en liggen aan de basis van de grote ongelijkheid in de gezondheidsindicatoren. Het gaat in de eerste plaats om economische, politieke, culturele en sociale factoren. Die worden door de medische wetenschap verwaarloosd, niet alleen omdat men ze te delicaat vindt, maar ook omdat er weinig geld mee te verdienen valt. Pillen zijn onschuldiger en veel winstgevender.

Om meer te lezen : zie de pdf
intal DOOR:

Deel dit artikel