Oorlog in Oost-Congo: Kamp kiezen voor de slachtoffers

De ernst van de gebeurtenissen in het Oosten van de Democratische Republiek Congo kan moeilijk onderschat worden. Het aantal vluchtelingen wordt nu reeds op 1,2 miljoen geschat in een provincie waar 3,5 miljoen mensen wonen. De gevechten van zondag 26 oktober veroorzaakten een nieuwe vluchtelingenstroom van 30.000 mensen. De zogenaamde rebellen van Nkunda vallen sinds maandag het bestaande vluchtelingenkamp rond Kibumba aan. Zij kunnen bij dit alles rekenen op de steun vanuit Rwanda. Talrijke getuigen en waarnemers bevestigen dit, maar de internationale gemeenschap sluit de ogen.

De doelstellingen van Nkunda en van de Rwandese regering zijn de laatste weken duidelijk geworden: het gaat niet om de veiligheid van de Banyamulenge, noch om de veiligheid van de grenzen van Rwanda, het gaat om een poging om het buurland Congo en de wettelijk verkozen regering te destabiliseren. De humanitaire catastrofe, het creëren van chaos en miserie onder miljoenen mensen moet het terrein voorbereiden voor een machtswissel in Congo. Deze agressie zou nooit mogelijk zijn, zonder de steun die de Rwandese regering geniet, vooral vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In deze levensbedreigende situatie moeten België en de Europese Unie de agressie ondubbelzinnig veroordelen en stoppen met de schuld in de schoenen te schuiven van de Congolese regering. Deze Congolese regering is wettelijk verkozen en dus soeverein en moet ook zo behandeld worden. De politiek van onze minister De Gucht om met het opgestoken vingertje de voogdij te willen voeren over deze regering moet verlaten worden.

In plaats daarvan vragen we de Belgische regering en de Europese Unie te overleggen met de Congolese regering hoe het beste bij te dragen tot de versterking van het Congolese leger en de MONUC met het doel de agressie te stoppen en de burgerbevolking adequaat te beschermen. Laurent Nkunda en zijn stafchef Bosco “the Terminator” Ntaganda, een door het internationaal tribunaal in Den Haag gezochte oorlogsmisdadiger, moeten aangehouden worden en hun militie moet ontwapend worden. Er moeten tenslotte ook voldoende middelen ter beschikking gesteld worden om de humanitaire rampsituatie in overleg met de Congolese regering aan te pakken.

We roepen de Belgische bevolking op tot solidariteit met de Congolese bevolking. Deze bevolking snakt naar vrede, wil de eenheid en de soevereiniteit van hun land herstellen en wil eindelijk werk maken van de economische heropbouw. Zij verdienen al onze steun.

Danny Claes (beleidsverantwoordelijke DR Congo intal)

Deel dit artikel