Oorlogsslachtoffertje Hiba keert na operaties in België terug naar Irak

Oorlogsslachtoffertje Hiba keert na operaties in België terug naar Irak
Gella wuift Hiba uit op Zaventem, donderdag 28 april om 15u

Donderdag 28 april keert het Irakese oorlogsslachtoffertje Hiba Kassim terug naar haar land. Meer dan twee jaar geleden, bij een VS-bombardement op een burgerwijk in Bagdad, werd Hiba zwaar gewond aan haar been. Op 2 juni 2004 kwam het meisje op initiatief van Dr. Geert Van Moorter (Geneeskunde voor de Derde Wereld) en onder grote mediabelangstelling naar België voor medische verzorging en operaties.

Dankzij een brede solidariteitscampagne, met judokampioene Gella Vandecaveye als meter, kon Hiba in België de nodige orthopedische en plastisch-reconstructieve operaties krijgen. Haar enkelgewricht, dat volledig was vernield door bomscherven, werd vastgezet en haar been, dat sterk was verkort, werd 6 cm verlengd. Met de nodige revalidatie en kinesitherapie zal Hiba weer kunnen stappen.

De operaties en verzorging van Hiba hebben in totaal 51.570 euro gekost. Geneeskunde voor de Derde Wereld wil dit nu verhalen op de regering van de Verenigde Staten. De VS zijn immers verantwoordelijk voor Hiba's verwondingen. En het is ook door de VS-bezetting dat Hiba in Irak niet de nodige zorgen kon krijgen. Gisteren werd een aangetekend schrijven met een factuur van 51.570 euro gestuurd naar Tom C. Korologos, VS-ambassadeur in België.

Hiba wordt door Dr. Geert Van Moorter tot in de Jordaanse hoofdstad Amman gebracht, waar ze zal worden opgewacht door haar vader. Dr. Van Moorter zal in Amman contacten hebben met internationale organisaties en met Irakese artsen, om de gezondheidssituatie in Irak te kunnen inschatten en de mogelijkheden voor verdere hulpverlening te onderzoeken. Hij zal ook geneesmiddelen en medisch materiaal overhandigen aan Irakese artsen.


We nodigen u vriendelijk uit om aanwezig te zijn bij het vertrek van Hiba Kassim en Dr. Geert Van Moorter, donderdag 28 april vanaf 15 u in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Hiba's "meter" Gella Vandecaveye zal er ook zijn, samen met een uitgebreid afscheidscomité.


Meer info:
Dr. Geert Van Moorter, 0498/79.37.98
Dr. Bert De Belder, coördinator G3W, 0495/85.57.01
www.g3w.be
www.intal.be

Deel dit artikel