Oproep tot actie voor Congo op maandagochtend 8 december 2008

Een groep NGOs, waaronder Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, plant nu maandag 8 december 2008 een visuele actie aan het Schumanplein in Brussel aan het begin van de bijeenkomst van de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken. Hiermee willen ze blijvende aandacht voor de crisis in Oost-Congo vragen.

In Brussel praten de mensen terwijl ze in Congo sterven

Volgende week maandag en dinsdag vindt er in Brussel weer een top van Europese Ministers van Buitenlandse Zaken plaats. Het ziet ernaar uit dat er opnieuw bijzonder weinig concrete beslissingen rond Congo zullen worden genomen. Wij willen dan ook onze ontgoocheling uiten en plannen met een groep Belgische en internationale NGOs een actie aan het begin van de top op maandag morgen 8 december 2008. We verzamelen om 8u45, de actie zelf loopt van 9u15 tot 10u.

We pakken uit met een zeer visuele actie: aan een grote tafel op het Schuman plein zitten 27 mensen in maatpak (= de Europese ministers) die druk bezig zijn te praten, papieren door te geven en ondertekenen etc terwijl ze het Congolese oorlogsslachtoffer die in het midden van de tafel ligt volledig negeren. De boodschap is "In Brussels people talk while in Congo people die". Voorlopig doen Pax Christi Vlaanderen, Broederlijk Delen, 11.11.11 en CNCD op Belgisch niveau al mee, internationaal doet EurAc alvast mee.

We zoeken nog mensen die aan deze actie willen deelnemen: om personages te spelen of gewoon om publiek te zijn. Voel je je geroepen om deel te nemen en een Europese Minister te spelen bijvoorbeeld, of wil je wil wat spreuken komen scanderen, neem dan zo snel mogelijk contact op met Hilde Deman via hilde.deman@paxchristi.be of op nummer 0485/52.81.03.

Deel dit artikel