Oproep tot actie voor Oost-Congo: 25 november 2008 - 12u.30 - Muntplein - Brussel

25 november: Actie voor de Democratische Republiek Congo

Dinsdag 25 november 2008 is het internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Amnesty International demonstreert samen met andere organisaties op het Muntplein in Brussel.
De actie vindt plaats van 12u30 tot 13u30 op het Muntplein, in hartje Brussel.


We eisen een betere bescherming van burgers in de Democratische Republiek Congo (DRC), en in het bijzonder van alle vrouwen die er het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Amnesty International, samen met andere organisaties, richt zich tot de Belgische overheid en de Verenigde Naties.

Wat vragen we? 

1. Versterking en onmiddellijke ontplooing van de MONUC, de VN-vredesmissie die de vrede moet bevorderen en handhaven. De MONUC moet een mandaat krijgen waarmee de veiligheid van de Congolese burgers gegarandeerd kan
worden. 
2. De strijd tegen de straffeloosheid moet opgevoerd worden. Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid kunnen niet ongestraft blijven. De verantwoordelijken voor die schendingen en zij die zich schuldig maken aan het gebruik van seksueel geweld als wapen, moeten voor nationale en internationale tribunalen verschijnen. 
3. Bedrijven die betrokken zijn bij de grondstofwinning in Oost-Congo moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Hun activiteiten mogen op geen enkele manier bijdragen aan het conflict. Als dit wel zo is, moet de onderneming ter verantwoording geroepen worden. Bedrijven moeten bijdragen aan respect voor mensenrechten.
4. Er is een betere controle van de Congolese grenzen nodig zodat er geen nieuwe wapens het land binnenkomen en er geen natuurlijke rijkdommen illegaal het land verlaten.
5. De VN Mensenrechtenraad moet de burgers beschermen en hen hun waardigheid teruggeven. Niet alleen door materiƫle steun te verlenen, maar ook door ervoor te zorgen dat ze kunnen terugkeren naar hun land en toegang hebben tot de rechtspraak.

Zet ons verzoek kracht bij Kom dinsdag 25 november 2008 van 12u30 tot 13u30 naar het Muntplein in Brussel en vergeet je paraplu niet! Niet (of niet alleen) tegen de regen, maar als symbool voor de internationale bescherming van de Congolese bevolking.

Deelnemende organisaties
Amnesty international
CNCD-11.11.11
COFTEN
Femmes en Noir contre les expulsions
Mouvement de Femmes
11.11.11
Oxfam-Solidariteit
Broederlijk Delen
Pax Christi Vlaanderen

 

Pax Christi DOOR:

Deel dit artikel