Palestijns gezondheidscoördinator gearresteerd zonder motief

Maandagnacht 6 juni werd Dr. Ahmad Maslamani in zijn huis in Jeruzalem gearresteerd door de Israëlische veiligheidsdiensten, voor de ogen van zijn kinderen. De Israëlische veiligheidsdiensten hebben geen enkel motief opgegeven voor deze arrestatie. Ook woensdagochtend, wanneer Dr. Maslamani voor een Israëlische rechtbank verschenen is, was nog geen beschuldiging tegen hem ingebracht. De man is nog steeds onder arrest.

Dr. Maslamani is verantwoordelijke voor de gezondheidsprojecten in de Bezette Gebieden en Jeruzalem van de Health Work Committees (HWC) en lid van het Coördinatiecomité van PNGO, de koepel van Palestijnse NGO's. HWC voorziet gezondheidsdiensten in 60 dorpen en steden in Palestina en is een partnerorganisatie van Oxfam-Solidariteit en Geneeskunde voor de Derde Wereld. Een noodhulpprogramma, met fondsen van de Vlaamse regering, is momenteel nog lopende; een nieuw noodhulpdossier ligt ter goedkeuring voor bij de federale overheid. Dr. Maslamani was vorige maand nog op werkbezoek in België.

Oxfam-Solidariteit en Geneeskunde voor de Derde Wereld protesteren met klem tegen deze niet-gemotiveerde arrestatie en vragen dat de internationaal geldende regels van de rechtsstaat en van de rechten van de verdediging zouden gerespecteerd worden. Zij verzoeken de federale en Vlaamse overheid om in dezelfde zin tussen te komen bij de Israëlische regering.


Xavier Declercq, Directeur Mobilisaties van Oxfam-Solidariteit

Bert De Belder, Coördinator van Geneeskunde voor de Derde Wereld

Doe mee met de campagne voor zijn vrijlating

Deel dit artikel