PAX PRESS

PAX PRESS versterkt de rol van de media in Rwanda om bij te dragen aan vrede, mensenrechten en democratie. Hiertoe verenigt de organisatie 86 journalisten en werkt ze samen met 12 radiozenders, 10 kranten, 3 televisiestations en 6 websites.

Verslaggeving

Het netwerk is operationeel sinds 2006 en focust op verslaggeving voor lokale gemeenschappen. Het leidt journalisten op en stuurt ze vervolgens op pad. Daarnaast werkt het samen met partners om zo  vlotter informatie te verzamelen, verwerken en publiceren. Geregeld organiseert PAX PRESS ook extra vorming over belangrijke thema's, zoals verkiezingsverslaggeving.

Debatten

PAX PRESS organiseert ook gemeenschapsdebatten in alle uithoeken van het land. Tijdens deze debatten laat Pax Press de Rwandezen in dialoog treden met de lokale autoriteiten over onderwerpen die de hen rechtstreeks aanbelangen, zoals lokale taksen, malarianetten, monocultuur of het verbod op de productie van lokaal bier. Dit levert erg geanimeerde en verhelderende gesprekken op.

Terug in Kigali zorgen de betrokken journalisten voor opvolging op nationaal niveau door de gesprekken bijvoorbeeld op de radio voor te leggen aan de bevoegde minister. Zo zorgde een gemeenschapsdebat in Kinini, aan de rand van het vulkanenpark dat de wereldberoemde berggorilla's herbergt, voor een betere compensatieregeling voor de bewoners die naast het park leven. De parkbewoners vernietigen immers regelmatig hun oogsten en ze mogen die dieren niet bestrijden. Voorheen moesten ze helemaal naar Kigali om hun compensatie op te eisen, nu gebeurt dit plaatselijk.