Europese ministers van financiën geven vrije baan aan schadelijke voedselspeculatie

Zopas heeft de Europese ministerraad Ecofin de vergadering over nieuwe regels voor de handel in financiële producten (MIFID) beëindigd. In deze bijeenkomst moest ook beslist worden over een Europese aanpak van voedselspeculatie. De ministers bereikten wel een akkoord, maar lossen het probleem niet op, vinden de ngo's. 

Het belangrijkste element om voedselspeculatie aan banden te leggen, de invoering van positielimieten, gebeurt met zo veel uitzonderingen dat het voor de meeste spelers - en ook voor de banken - een simpele zaak zal zijn de wetgeving te omzeilen. Bovendien zal de controle niet op Europees, maar op nationaal vlak gebeuren, wat maakt dat speculanten per land het beste regime kunnen uitkiezen.

Ngo's vrezen dat men zo een 'race to the bottom' introduceert tussen de Europese lidstaten.

Tenslotte wordt ook het grootste deel van de voedselspeculatie, de zogenaamde onderhandse of over the counter handel niet aangepakt.

11.11.11 hoopt dat het Europees Parlement nu haar rol zal opnemen en het standpunt van de ministers corrigeert. Tegen maart 2014 wordt een akkoord verwacht.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels