Persreactie 11.11.11: Voorstel Reynders is achterhaald idee

Bij een bezoek aan het technologiebedrijf Televic in Izegem heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd dat het geld voor ontwikkelingssamenwerking moet gaan naar (bedrijfs)sectoren waar België goed in scoort. Zo meldt Belga.

11.11.11 vindt dit een achterhaald idee. Algemeen directeur Bogdan Vanden Berghe: "België krijgt van de OESO jaar na jaar een pluim omdat we onze ontwikkelingshulp niet aan eigen belangen koppelen. Men noemt dit ongebonden hulp. Het lijkt er op dat Reynders dit nu plots wil veranderen, terwijl onderzoek dit idee al jaren opzij heeft gezet. Uit studies van de OESO blijkt dat het de kosten van diensten en goederen voor het Zuiden met 15 à 40% doet stijgen. Met gebonden hulp halveer je de impact van je ontwikkelingshulp."

"We zagen reeds serieuze besparingen op het budget ontwikkelingssamenwerking de laatste jaren. Dit bedrag nu ook nog eens instrumentaliseren om de eigen Belgische belangen te dienen getuigt van kortzichtigheid. En het is in tegenspraak met de coherentie die de minister van Ontwikkelingssamenwerking hoog in het vaandel draagt. We rekenen er op dat de regering hierover Reynders terugfluit."

11.11.11 vraagt zich tenslotte af of Reynders zich niet vergist van bevoegdheid. "De minister van Buitenlandse Zaken verdedigt natuurlijk de belangen van België in het buitenland, maar ontwikkelingssamenwerking valt daar niet onder. Daar moet men net de belangen van het Zuiden voorop stellen."

Meer info: Hendrik Van Poele, 0497/48.19.51


Deel dit artikel