Peruaans boerenleider komt Europa vragen om op te treden tegen kopermijn

Tienduizenden boeren in noord Peru maken een vuist tegen kopermijn Majaz om hun gronden en de biodiversiteit van het Hoge Amazonegebied te beschermen. Majaz is eigendom van het Britse Monterrico Metals www.monterrico.co.uk. Boerenleider Nicanor Alvarado Carrasco bezoekt Europa twee weken voor de Peruaanse presidentsverkiezingen om steun te vragen voor zijn strijd. Hij bezoekt ngo's en universiteiten in Spanje, Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland en het Europees Parlement in Brussel.


De kopermijn vormt een directe bedreiging voor de boeren, die in het grensgebied met Ecuador koffie, suiker, bananen, citroenen en mango‚s verbouwen. Voor de ontginning van koper zijn chemicaliën nodig. Die vervuilen het rivierwater waarmee de boeren hun landbouwgrond irrigeren. Ook het drinkwater voor de omliggende dorpen raakt verontreinigd. Daarnaast zijn enorme hoeveelheden water nodig. De mijn zal elke dag 210.000 m3 water gebruiken, dat zijn 84 Olympische zwembaden vol. Het watertekort dat daardoor ontstaat, zal dit vruchtbare gebied voorgoed veranderen in onbruikbare grond. Andere mijnen in Peru, zoals Yanacocha, hebben dat aangetoond.

Ook het milieu raakt onherroepelijk beschadigd. De kopermijn ligt midden in de nevelwouden. Deze vormen een uniek maar kwetsbaar ecosysteem dat het noorden van Peru van water voorziet. Dit gebied kent een uitzonderlijk grote biodiversiteit. Bedreigde diersoorten als de brilbeer en de Peruaanse tapir vinden hier een toevlucht. De nevelwouden herbergen honderden orchideeënsoorten. De boomkap en het excessieve watergebruik die gepaard gaan met de mijnindustrie betekenen het einde voor dit ecosysteem.

 

 

Het mijnbedrijf Monterrico Metals voert momenteel voorbereidende werken uit in de zone. Majaz moet volgend jaar operatief zijn. De grootste investeerder in dit mijnproject is de Europese Axabank.

Het boerenprotest tegen de komst van Majaz is al langer aan de gang. In augustus 2005 zette de Peruaanse regering 400 politieagenten in. Die openden het vuur op de demonstranten. Boerenleider Reemberto Herrara Racho kwam daarbij om. Tijdens een protest ruim een jaar eerder, in april 2004, kwam boerenleider Melanio García Gonzales om het leven.

De Peruaanse pers schildert de boeren af als communisten en drugshandelaars. Tegen milieuactivisten die zich uitspreken tegen Majaz is in de media een lastercampagne gaande. De nationale televisie beschuldigde hen vorig jaar in oktober van terrorisme. Ook boerenleider Alvarado Carrasco ligt onder vuur en wordt voortdurend bedreigd. Volgens Carrasco geeft de lastercampagne de Peruaanse regering een vrijbrief om het mijngebied in een militaire zone te veranderen. Zo kunnen de mijnbedrijven ongestoord hun gang gaan.


Nicanor Alvarado Carrasco is in België tussen 18 en 31 maart.
Hij is bereid interviews te geven. Gelieve contact op te nemen met Ilona Plichart, 03/ 236 96 02

Op 29 maart nodigen we de pers in Brussel uit (12u) om samen met Nicanor
Alvarado Carrasco te eten.

Op 30 maart spreekt Nicanor in het Europees Parlement.

Alvarado Carrasco spreekt op 25 maart op het colloquium 'Mijnbouw en ontwikkeling in het Zuiden?': www.11.be/mijnbouwcolloquium.

Meer info vind je ook op de website www.vima.org.pe

Deel dit artikel