PlayFair 2008 pakt de olympische vlam

Verwijzend naar de officiële olympische vlam die op 24 maart in Griekenland ontstoken wordt, en dan in 130 dagen 137.000 km aflegt, lanceert PlayFair 2008 een alternatieve, elektronische fakkelroute.


Op www.catchtheflame.org kan je je registreren en verwacht wordt dat je daarna door SMS-, Bluetooth of e-mailberichten te versturen, ook anderen oproept om de boodschap te geven aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat ze willen dat producten voor de Olympische Spelen in goede arbeidsomstandigheden gemaakt worden.

PlayFair heeft sinds 2003 contacten met het IOC. Vorig jaar, bijvoorbeeld n.a.v. het onderzoeksrapport over mensonwaardige omstandigheden in 4 Chinese fabrieken waar producten met het olympische logo gemaakt worden.
“Het gesprek met het IOC in december 2007 was constructief en we waren hoopvol dat deze wereldtop sportinstantie bereid zou zijn om concrete maatregelen te nemen om een einde te maken aan de slechte behandeling van werknemers die producten maken die zorgen voor belangrijke inkomsten van de Olympische Spelen. Maar er is weinig of geen vooruitgang. Dit nieuwe initiatief biedt mensen de kans om de oproep tot actie te steunen,” zegt algemeen secretaris Guy Rider van de International Trade Union Confederation (ITUC).

De aandacht voor de mensenrechtensituatie in China neemt de laatste tijd sterk toe. Onderzoek van PlayFair 2008 heeft aangetoond dat er in China ernstige schendingen zijn van arbeidsrechten bij het maken van Olympische producten. Maar deze problemen beperken zich niet tot China, zoals ook al gebleken is uit eerdere studies en ook in een volgend rapport uit de doeken gedaan wordt.

PlayFair 2008 is een internationale campagne van Clean Clothes Campaign, International Trade Union Confederation (ITUC) en International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation.

Deel dit artikel