Premier Leterme herbevestigt steun aan Europese Financiële Transactietaks

In aanloop naar de Europese Top van staatshoofden en regeringsleiders aanstaande donderdag en vrijdag, wordt er deze week in meer dan 35 landen actie gevoerd voor de invoering van de Robin Hoodtaks op financiële transacties. In België herbevestigde premier Leterme zijn steun voor deze belasting tijdens een onderhoud met de Robin Hooddelegatie. Op donderdag wordt in de Senaat gestemd over een resolutie die aandringt op het invoeren van een financiële transactietaks, die in de EU alleen al meer dan 210 miljard euro kan opleveren. Dat geld kan gebruikt worden voor een sociaal beleid, extra financiering van ontwikkeling en de strijd tegen armoede en klimaatverandering. Een historische kans die men niet mag laten liggen.

ftt_leterme_tdh7564
© Tineke d'Haese, Oxfam België

De druk op de Europese leiders om de banken mee te laten betalen aan de kosten van de crisis neemt toe. Terwijl de banken opnieuw recordwinsten maken en gretig bonussen uitkeren, moet de bevolking de broeksriem aanhalen en neemt de ongelijkheid in de samenleving toe. Katrien Vervoort van Oxfam in België stelt: "De armste landen kijken ten gevolge van de crisis niet alleen tegen een begrotingstekort van 65 miljard dollar aan, maar krijgen in de toekomst waarschijnlijk minder buitenlandse hulp vanwege besparingen bij de donorlanden. Van de beloofde fondsen voor de aanpak van de klimaatverandering komt bovendien weinig in huis."

Voor de actievoerders is het na alle studies over de financiële transactietaks en de vele politieke steunbetuigingen hoog tijd voor concrete beslissingen. "Regeringsleiders moeten er nu dringend voor zorgen dat een belasting op financiële transacties, die in de Europese Unie miljarden euro's kan opleveren en financiële speculatie kan verminderen, er ook echt komt', zegt Rudy De Meyer van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

In Europa wordt het idee gesteund door commissievoorzitter Barroso en zijn naast België ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Spanje, Luxemburg, Griekenland en Hongarije het idee genegen. In maart lanceerde het Europees Parlement een duidelijke oproep voor een Europese financiële transactietaks. Vorige week volgde het Franse parlement en hopelijk deze week het Belgisch parlement.

Om de druk op de leiders op te voeren vinden er deze week over heel de wereld acties plaats, gaande van Argentinië en Brazilië, tot Congo, Kameroen, Indonesië en Australië. De actievoerders roepen Europa op om een Robin Hoodtaks in te voeren nog voor de G20-top van november die door Frankrijk wordt voorgezeten. President Sarkozy stelde dat hij een zogenaamde 'coalitie van de willing' zal maken die de taks wil invoeren. In België ontmoette de Robin Hood-delegatie premier Leterme die duidelijk maakte dat ons land verder zal blijven ijveren voor de invoering van de financiële tranactietaks op Europees niveau. "Europa hoeft niet te wachten tot heel de wereld volgt", stelt Eric Goeman, woordvoerder van Attac Vlaanderen.  "De EU kan deze week zelf nog een beslissende stap zetten".


Enkele  hoogtepunten van de Wereldwijde Actiedag:
  • Een Robin Hooddelegatie was gisteren aanwezig op de grote Europese vakbondsbetoging in Luxemburg.
  • In Duitsland verspreiden activisten verkleed als Robin Hood gigantische muntstukken. 'Angela Merkel' zal dit geld in ontvangst nemen bij haar vertrek naar de Europese Raad.
  • Vandaag verzamelen verpleegsters van over heel de VS  in New York voor een mars door Wall Street. Ze eisen dat de banken de economie heropbouwen.
  • In Brazilië wordt een video gelanceerd met de titel: "Waar is het geld voor HIV en Aids?"
  • In heel wat Afrikaanse landen zoals Ghana, Malawi, Congo, Egypte, Kenia en Mali zullen actievoerders prikacties organiseren en brieven overhandigen aan hun staatshoofden en de Europese delegaties in hun land.
  • Talrijke vakbonden, ontwikkelings- en milieuorganisaties nemen deel aan deze wereldwijde actiedag, waaronder 11.11.11, CNCD-11.11.11, Oxfam, Attac, ITUC en Friends of the Earth.
  • Een volledige lijst van deelnemende landen aan de Wereldwijde Actiedag is hier beschikbaar: http://tinyurl.com/67av9fg
  • Foto's en video's van de stunts zijn hier beschikbaar:  http://www.flickr.com/photos/63795861@N03/
Nota's :

Deel dit artikel