President Ecuador heeft het gemunt op ngo's

ecuador pachamacha sluiting
Rafael Correa, de president van Ecuador, nam vorige week een eigenaardige beslissing : hij liet de Ecuadoraanse ngo Pachamama ontbinden. De regering beschuldigt de organisatie, die al jarenlang strijdt voor de rechten van inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied, van 'gewelddadige acties' en 'het verstoren van de openbare orde'. Pachamama, dat normaal gezien één van de nieuwe partners van 11.11.11 zou worden, vindt de beslissing onbegrijpelijk.

Een tiental inspecteurs van het Ecuadoraanse ministerie van Binnenlandse Zaken sloten woensdag 4 december letterlijk de deuren van ngo Pachamama: het personeel werd buitengezet en de deuren afgeplakt met stickers.

Volgens het document dat de ambtenaren van het ministerie voorlegden, zou de organisatie het 'Reglement voor het functioneren van sociale organisaties' overtreden hebben. De beschuldiging verwijst expliciet naar de gebeurtenissen van 28 november 2013, waarbij verschillende organisaties vreedzame protestacties hielden aan de kantoren waar de regering die dag  de offertes van petroleumbedrijven besprak. Zij zijn geïnteresseerd in de exploitatie van nieuwe concessies in het Zuidelijke deel van het Ecuadoraanse Amazonegebied, dat totnogtoe relatief onaangetast gebleven is.

Steeds meer petroleumontginning

De laatste jaren is Equador steeds afhankelijker geworden van de investeringen in petroleum. Met de opbrengsten investeert het land in grote infrastructuurwerken, sociale sectoren (zoals onderwijs en gezondheidszorg) en populistische programma's. Om de populariteit van de regering te behouden, moet ze dat investeringsritme hoog weten te houden. 

Dat doet Ecuador met eigen inkomsten uit de petroleumsector, maar ook met de steun van China.
China heeft al heel wat geld geleend aan Ecuador, waarbij een deel van de schuld 'rechtstreeks' in petroleum moet terugbetaald worden. En dat gaat ver: op dit moment heeft China rechten voor de aankoop van 90% van de petroleum die Ecuador voor export produceert. Die petroleum gaat niet noodzakelijk naar China, maar wordt onder meer verkocht aan de VS.

Om aan de druk van de buitenlandse schuld aan China te voldoen,  zet de regering Correa steeds meer in op grootschalige investeringen - vooral petroleumexploitatie. In dat kader heeft Correa in augustus de beslissing genomen om het Yasuni-project te laten varen, en toch de deuren open te zetten voor petroleumexploitatie in dat gebied.

Eind 2012 had Correa ook al de beslissing genomen om het Zuiden van het Amazonegebied open te stellen voor oliewinning, een streek met een onschatbare waarde aan biodiversiteit en een regio die verschillende inheemse volkeren herbergt.

ecuador pachamama protest

Weg met kritiek


Ecologische organisaties, verenigingen van inheemse gemeenschappen, mensrechtenorganisaties en andere ngo's staan huiverachtig tegenover deze nieuwe ontwikkelingen. Nochtans stonden de meeste onder hen aanvankelijk sterk achter president Correa  en werkten ze zeer actief mee aan de uitwerking van de zeer progressieve, nieuwe grondwet. Het is namelijk de enige grondwet in de wereld die het 'recht op consultatie' en 'de rechten van de natuur' erkent. 

Maar president Correa lijkt steeds minder goed om te kunnen met kritische stemmen van de pers en de civiele maatschappij. Hij heeft dan ook eigen kanalen (bv. zijn wekelijkse tv-programma) waarin hij vooral ecologische- en mensenrechtenorganisaties aanvalt.

De regering heeft de afgelopen jaren een heleboel maatregelen genomen om de democratische ruimte in het land in te perken. Zo werd er bijvoorbeeld een nieuw reglement uitgewerkt voor 'sociale organisaties'.  Dat houdt een aantal regels, sancties en restricties in die voor alle vzw's geldig zijn. Enkele artikels uit het reglement zijn een regelrechte aanval op het 'recht van vrijheid van vereniging' en het 'recht op vrije meningsuiting'.Beslissing aanvechten


Ondanks de intimidaties uit verschillende hoeken klagen sommige organisaties dit misbruik aan: onder meer Acción Ecológica (al jaren partnerorganisatie van 11.11.11) en ook Fundación Pachamama (die normaal gezien vanaf januari 2014 ook steun zou ontvangen van 11.11.11) laten zich de mond niet snoeren. Tot nu bleef de schade beperkt tot aanvallen in de pers en gevallen van intimidatie, maar met de ontbinding van Pachamama gaat de regering een stap verder.

Pachamama heeft intussen laten weten dat ze de beslissing van de Ecuadoraanse regering zal aanvechten en haar eigen rechten zal verdedigen, met instrumenten op  nationaal en internationaal niveau. Maar de recente uitspraken van enkele regeringsmedewerkers beloven niet veel goeds: de regering zet haar operatie verder en zal ook andere organisaties onder de loep nemen.Freya Rondelez
, Coördinator 11.11.11 Zuidkantoor Latijns-Amerika


Meer info:

Deel dit artikel