Radio Cordillera – De nieuwe docu van Roel Nollet en Bevrijde Wereld

Twee weken lang reisden videoreporter Roel Nollet en Sofie Van Der Straeten van ngo Bevrijde Wereld doorheen de Filippijnse Cordillera voor de productie van de nieuwe televisiedocumentaire 'Radio Cordillera'. Met een lokale community radio trokken ze langs afgelegen dorpen op zoek naar sterke, harde en hoopvolle boerenverhalen achter de projecten van Bevrijde Wereld en de Provincie Oost-Vlaanderen. Hoever reikt de stem van de Filippijnse boeren? Stay tuned for Radio Cordillera. Binnenkort op een televisiescherm bij u in de buurt!

  • Naar aanleiding hiervan is Jane Adawan in het land van 10 t.e.m. 18 juni. Bezielster van CDPC, de Filippijnse partner van Bevrijde Wereld in de Cordillera. Zij kent de streek en de problematiek door en door. Jane werkte intensief mee aan de totstandkoming van de documentaire Radio Cordillera. Graag een interview? Contacteer sofie.vanderstraeten@bevrijdewereld.be, 03 777 20 15.
  • Publiceer onze fotoreportage. Klik hier voor de link

Voice of the voiceless

Foto 9 pabloradio Ze trokken langs afgelegen dorpen in de bergachtige Cordillera in het noorden van de Filippijnen. In elk dorp testen ze de ontvangst van 104.7 FM, de enige community radio in de Cordillera. Dit radiostation biedt een platform aan de boeren, die de grootste groep uitmaken van de inwoners in de Cordillera. Via de radio delen ze hun problemen, frustraties en tips met honderden luisteraars. Wat zijn die problemen dan waar de boeren mee kampen? En worden de boeren in de meest afgelegen dorpen ook gehoord? Roel en Sofie testten het uit.

De overheid is de grootste grootgrondbezitter

"De overheid beschouwt de Cordillera als open gebied voor mijnbouw", vertelt Méring van de Cordillera People Alliance. "Op meer dan de helft van het grondgebied mogen mijnbouwbedrijven de grond ontginnen. Ten koste van de landbouw. Boeren hebben niet alleen minder grond om aan landbouw te doen. De mijnbouw vervuilt het water en pleegt roofbouw op de akkers. De oogst gaat zienderogen achteruit door het vervuilde water in de buurt." Toegangsticket krijgen de bedrijven van de overheid. De meeste boeren hebben – ook al wonen ze er al jaren - namelijk geen eigendomspapieren van de grond. Kan je het nodige geld op tafel leggen, dan is de grond van jou. Geld dat de boeren niet hebben. We praten met een boerin in Bontoc. Ze wil met haar gezicht niet op de foto uit schrik dat de overheid haar verhaal over de negatieve effecten van mijnbouw zou horen. Waar mijnbouw aan de gang is, zie je een verhoogde militarisering om protest van de boeren de kop in te drukken.

Militairen op het veld

De militairen zijn in de afgelegen dorpen vaak aanwezig. Ze verdenken de dorpelingen ervan schuilplaats te bieden aan de gewapende communistische partij, de New Peoples Army. Hoe beter de boeren georganiseerd zijn en hoe meer initiatieven ze nemen, hoe meer het leger hen in de gaten houdt. "De overheid ziet het werk van boerenorganisaties en ngo's als een bedreiging. Eerst brengen ze ontwikkeling en dan brengen ze wapens: zo denkt zeventig procent van de overheid. Mij zien ze ook als een overloper", vertelt een gemeenteraadslid uit Bolo. De echte reden van hun aanwezigheid is om de mijnbouw en andere ontginningsprojecten te beschermen van boeren die in opstand komen. En dat doen ze. Jaar na jaar voeren boeren campagne tegen de destructieve gevolgen van mijnbouw op hun landbouw. Vaak met succes.

De gemanipuleerde waarheid

We testen ondertussen het zendbereik van Radio Cordillera. Geen ontvangst. In geen van de dorpen die we bezochten. Worden de boeren hier dan niet gehoord? «De overheid laat ons volledig in de steek. Ze probeerden ons te overtuigen om chemische meststoffen te gebruiken. Dat raad ik iedereen af. Het put de bodem uit en bezorgt je alleen maar schulden. De eerste keer is het gratis. Daarna moet je betalen en hang je vast aan een levenslange lening. Ons maken ze niets wijs: een natuurlijke en traditionele landbouw is veel beter." De overheid promoot sinds kort nu ook biologische meststoffen en traditionele zaden. Maar ze doen niets aan de megacampagnes van grote bedrijven die wonderen beloven met hun chemische producten. "De wet om deze bedrijven te reguleren moet nog gemaakt worden", zegt Roberto van de het landbouwdepartement in de Cordillera met schuchter lachje. "We hebben de boeren verwaarloosd, dat klopt. Maar wat kunnen we doen? Voor onze nationale overheid is voedselzekerheid geen prioriteit!"

Een levenslange lening

De meeste boeren zitten tot over hun oren in de schulden. Ze moeten de kost voor hun zaden en de chemische meststoffen afbetalen. In totaal heeft boer Pio in het dorp Gumhang vier soorten pesticiden nodig om zijn oogst op niveau te houden. Als de boeren niet kunnen betalen, zit er niets anders op dan hun grond te verkopen aan hun leverancier. Dan hebben ze geen enkel recht van spreken meer.

Honger is taboe

Foto 11 jongenkeukenDe boeren in de afgelegen dorpen worden misschien niet gehoord door hun eigen overheid. Wat ons wel opviel, is de ongeziene eenheid en solidariteit onder de dorpelingen. "Vaak hebben we drie tot vier maanden tekort aan eten. Maar we zorgen dat niemand honger heeft", vertelt Pablo uit Bolo ons. "Honger is taboe. Het hele dorp werkt samen opdat iedereen drie maaltijden per dag heeft. Soms is dat een hele maand bonen. Wat we over hebben, delen we. Met onze boerenorganisatie staan we sterk. Ons maken ze niets wijs." Bevrijde Wereld ondersteunt 200 boerenorganisaties in de Filippijnse Cordillera in hun strijd voor grond en hun recht op een eigen duurzame voedselvoorziening. Dat doen ze samen met de Provincie Oost-Vlaanderen en onze lokale partner CPDC.

Jane Adawan is al jaren actief bij CDPC, de lokale partner van Bevrijde Wereld in de Cordillera. Zij kent de streek en de problematiek door en door. Jane werkte intensief mee aan de totstandkoming van de documentaire Radio Cordillera. Ze is in het land van 10 t.e.m. 18 juni. Graag een interview met Jane? Contacteer Sofie, via sofie.vanderstraeten@bevrijdewereld.be, 03 777 20 15.

Voor meer info op onze website, klik hier
Solidagro DOOR:

Deel dit artikel