Regering verspilt opvangplaatsen

Vluchtelingenwerk klaagt falend asielbeleid aan
Hallucinant hoge dwangsommen en hotelopvang leggen hypotheek op een structurele aanpak van de opvangcrisis. ‘Vluchtelingenwerk verwacht van de regering dat er onmiddellijk actieplannen komen om deze geldverspilling te stoppen en dat alle energie aangewend wordt om opvangplaatsen te openen en om het spreidingsplan in werking te stellen,’ zegt Isabelle Poppe, Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Een fatsoenlijke opvangplaats voor asielzoekers met de nodige begeleiding kost de regering ongeveer 35 euro per dag per persoon. Een asielzoeker op straat kost de regering na uitspraak van de rechter 500 euro per dag per persoon. ‘Vandaag tellen deze dwangsommen op tot 205.250 euro. Een hallucinant hoog bedrag dat aan structurele opvangplaatsen had kunnen worden gegeven. En niet alleen hier wordt geld verspild, dit gebeurt ook in de hotelopvang waar 1200 asielzoekers worden opgevangen. Ook met dit geld wordt dan weer geen enkele structurele kwaliteitsvolle opvangplaats gefinancierd,’ zegt Isabelle Poppe.

Sinds juli 2009 worden asielzoekers opgevangen in hotels zonder enige begeleiding, fatsoenlijke maaltijden, … Bij de start van deze opvang werd verkondigd dat dit een tijdelijke oplossing was. ‘Niets is minder waar en er dient zich geen enkele maatregel aan om een einde aan deze opvang te maken’ vervolgt Poppe.

Sinds eind vorig jaar krijgen nu al 2000 asielzoekers, waaronder 700 kinderen geen opvangplaats. Ze worden op straat gezet, aan hun lot overgelaten en doorverwezen naar de OCMW’s. Wegens het uitblijven van een spreidingsplan staan deze hier weigerachtig tegenover. ‘Elke dag komen er mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht aan in ons land. De regering is het aan hen verplicht om dringend opvangplaatsen te voorzien met de nodige menswaardige omkadering,’ besluit Poppe.

Deel dit artikel