Religie in Jammu en Kasjmir

Jammu en Kasjmir is een staat met een molsimmeerderheid. Dat klopt, maar het verhaal vraagt wel wat nuancering, want al te vaak wordt de Indiase deelstaat verward met de Vallei van Kasjmir, het historische hart van de staat.

Het land van Shiva
De komst van het hindoeïsme in Kasjmir hangt samen met de komst van de eerste Arische bevolkingsgroepen. De opperkaste-brahmanen, meestal Kasjmiri Pandits genoemd, hebben gedurende de hele geschiedenis van Kasjmir veel belang gehecht aan intellectuele scholing, waardoor de Vallei hoog aangeschreven stond op vlak van literatuur en wetenschap.

De meeste tempels en heiligdommen, die gedurende honderden jaren gebouwd werden, werden in de periode van de sultanaten (14de tot 16de eeuw) of tijdens de Afghaanse overheersing vernietigd. Vanaf de aanhechting van Kashmir bij het overwegend hindoestische Jammu kregen de hindoe-Pandits opnieuw een groot overwicht in de administratie van de staat.

Jammu wordt vaak omschreven als een tempelstad, omwille van de hoeveelheid -eerder kleine- tempels. De Ragunarath-tempel, de grootste in de stad, werd gebouwd in opdracht van Maharaja Gulab Singh en is opgedragen aan de god Rama.
Ongeveer 66 procent van de regio Jammu is hindoeïstisch. Sinds de gewapende strijd in 1989 begon zijn er bijna geen hindoes meer in de Vallei van Kasjmir.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel