Scholenactie - #Wakeupforclimate - vrijdag 30 november

cartoon climate 680

We slaan alarm voor het Klimaat!

Kom in actie met je school op vrijdag 30 november. Drie dagen voor de start van de COP24 in Polen, de grote Internationale klimaattop. We roepen leraars, leerlingen, ouders, scholen op om met z'n allen mee aan de alarmbel te trekken. We vragen aan onze regering om haar verantwoordelijkheid te nemen en te handelen in het belang van de komende generaties.

Organiseer op je school een actie om België wakker te schudden voor het klimaat!

1. Verzamel op vrijdagochtend 30 november aan de schoolpoorten:

  • Neem een  wekker mee, zet je GSM op een luide beltoon en schud de wereld wakker voor het klimaat
  • Teken een blauwe cirkel op je handpalm (als symbool van de Aarde) om te tonen dat ook jullie een ambitieus klimaatplan willen. Maak een foto en publiceer ze op de Facebookpagina van het event. Een fotogalerij zal gepubliceerd worden op de dag zelf.
  • Deel aan de leerlingen en de voorbijgangers de oproep uit om deel te nemen aan de klimaatmars op 2 december in Brussel.

2. Registreer jullie actie. Zo weet iedereen dat je school mee doet. Ga naar de eventpagina, klik op 'discussie', voeg de naam van je school toe aan de poll bovenaan.  

kleinewekkers 280

3. Maak de actie kenbaar op sociale media en gebruik de hashtag #wakeupforclimate en #reveilclimatique.

4. Kom op zondag 2 december naar de grote klimaatmars in Brussel. We roepen onze vertegenwoordigers op om snelle en ambitieuze maatregelen te nemen om de klimaatopwarming te beperken. Meer info over de klimaatmars lees je hier

website banner climate

Extra tips

Inhoudelijk educatief aanbod klimaat

Wil je graag inhoudelijk rond het thema aan de slag in je klas? We hebben het aanbod rond klimaat gebundeld in een map (website van KlasCement). Alle info lees je hier.

Zingen voor het klimaat!

In 2012, tijdens Sing for the Climate een initiatief van Nic Balthazar, de Klimaatcoalitie en 11.11.11, hebben we massaal gezongen voor het klimaat. Wil je graag het lied opnieuw zingen met je leerlingen? Download het lied, de partituur en de liedjestekst.

Slogans klimaatmars

Bedenk met je leerlingen slogans en maak enkele borden of grote tekstballonnen waarop ze kunnen schrijven of tekenen. En kom met iedereen: leraars, leerlingen en ouders op zondag 2 december naar Brussel.

 

Achtergrondinfo

Een klimaat dat niet meer dan 1,5° C opwarmt, een betere lucht voor onze kinderen, al te extreme weersomstandigheden vermijden, dat willen we allemaal. Al jarenlang mobiliseren scholen, leraren en jongeren zich voor het klimaat. Door te leren over de klimaatverandering maar ook via allerlei klimaatacties zoals energie besparen op school, mobiliteitsacties, vergroenen van speelplaatsen enz.

De opwarming van de aarde laat zich wereldwijd voelen, eerst en vooral bij de meest kwatsbare bevolking in ontwikkelingslanden. Het recentste rapport van het IPCC (Intergovernemental Panel on Climate Change), verscheen in oktober, kan niet duidelijker zijn. De afspraken van het klimaatakkoord van Parijs gaan niet ver genoeg. We hebben snelle en ambitieuze maatregelen nodig om de wereldwijde opwarming te beperken tot 1,5°C.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels