Schone Kleren: IOC verdient geen medaille voor arbeidsrechten

Uitbuiting achter olympisch logo

In een nieuw rapport ‘IOC verdient geen medaille voor arbeidsrechten’ onthult de PlayFair 2008 - campagne ernstige schendingen van arbeidsrechten bij productie van goederen met het olympische logo. Lees het volledige rapport (pdf-formaat).


Onderzoek in 4 fabrieken in China

De PlayFair 2008 - campagne deed onderzoek in 4 fabrieken in China die een olympische licentie hebben en die tassen, petjes en hoedjes, papierwaren en andere producten maken met het olympische logo. Het gaat om de bedrijven Le Kit Stationary Co, Mainland Headwear Holdings Ltd, Eagle Leather Products en Yue Wing Cheong Light Products. Er werden ernstige schendingen van fundamentele arbeidsrechten aangetroffen: werknemers onder de minimumleeftijd, lonen die slechts de helft bedragen van het wettelijke minimumloon, verplicht overwerk, werknemers die 12 uur na elkaar moeten werken 7 dagen op 7 in een ongezonde omgeving. Bij gebrek aan vakbondsvrijheid kunnen Chinese werknemers niet opkomen voor hun rechten. Verder toont dit grondige onderzoek aan dat de eigenaars de loonadministratie vervalsen en werknemers dwingen om te liegen over hun lonen en arbeidsomstandigheden.

Weigering IOC

Sinds de Spelen van Athene 2004 hebben de PlayFair–organisaties geprobeerd om het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te overtuigen om arbeidsrechten op te nemen in de commerciële contracten. Verschillende nationale olympische comités reageerden positief en verscheidene atleten sloten zich aan bij de oproep van de PlayFair 2004 – campagne. Het IOC weigert tot nu toe zijn verantwoordelijkheid op te nemen voor de arbeidsrechten in olympische sponsoring- en licentieprogramma’s, ook al geeft het toe dat de doelen van de campagne in overeenstemming zijn met de geest van de olympische idealen van fair play en ethisch gedrag.

PlayFair 2008

De PlayFair 2008-alliantie, bestaande uit de internationale Schone Kleren Campagne, de International Trade Union Confederation (ITUC) en de International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation (ITGLWF) is opnieuw klaar om het gesprek aan te gaan met het IOC over het opzetten van mechanismen die werknemers beschermen tijdens de productie van olympische goederen. Vóór dit recentste rapport publiek gemaakt werd, stuurde PlayFair 2008 een exemplaar naar het hoofdkantoor van het IOC in Lausanne. Eerder al werd het IOC gewaarschuwd dat

Deel dit artikel