'Solidaire Scholen investeert in de wereldburgers van morgen'

'Solidaire Scholen investeert in de wereldburgers van morgen'

Woensdag 24 november 2010. Meer dan 130 mensen stromen toe op de Studiedag Solidaire Scholen, een dag vol boeiende workshops over solidariteit in het basisonderwijs. Deze geslaagde studiedag kondigt het begin aan van een vruchtbare samenwerking tussen scholen en organisaties die kinderen willen klaarstomen tot jonge, solidaire wereldburgers. "Scholen kunnen niet meer om de diversiteit heen, we moeten ons aanpassen aan de realiteit", aldus een overtuigde deelnemer.


mijn_familie_zonder_tekstOnze samenleving wordt gekenmerkt door een groeiende diversiteit. In scholen is dat niet anders. Maar hoe ermee omgaan? Dat blijkt nog een zoektocht. Het platform Solidaire Scholen ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor het basisonderwijs. "Wanneer kinderen van jongs af aan leren omgaan met diversiteit, is de kans groter dat ze later zullen uitgroeien tot solidaire wereldburgers", vertelt Sophie Van Den Eynde, educatief medewerker bij Bevrijde Wereld en medeorganisatrice van het platform. "Met Solidaire Scholen willen we vooral een houvast zijn voor scholen om diversiteit als meerwaarde en als middel te ervaren in plaats van als probleem."

De studiedag bood een eerste kennismaking aan met het aanbod van alle organisaties binnen het platform Solidaire Scholen. Een diverse mix van studenten, leerkrachten en medewerkers van onderwijs- en sociale organisaties nam plaats op de banken van het KAHO Sint-Lieven in Sint-Niklaas. De deelnemers konden een keuze maken uit tien uiteenlopende praktische workshops. De twee boeiende gastsprekers Professor Ides Nicaise - auteur van De school van ongelijkheid - en kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zorgden voor het grotere kader.

Enkele deelnemers gidsen ons doorheen de studiedag
Leerkracht Kelly volgde de workshop ‘Dit ben ik' van Baobab Wereldklas, rond identiteitsontwikkeling en zelfbeeld in een interculturele omgeving. "De workshop was voor mij heel boeiend omdat dit in onze kleurrijke school heel erg aanwezig is. Ik gebruik de tips en technieken van Baobab Wereldklas al een aantal jaar in het begin van het schooljaar om elkaar beter te leren kennen. De tips helpen ongelooflijk goed: de kinderen praten over hun thuis en zo leren ze elkaars gelijkenissen ontdekken. Na de studiedag kwam ik thuis met het logo van Baobab met de grappige popjes. Mijn dochter zei heel spontaan dat ze toch wel graag dat blonde popje wilde zijn. Dit was voor mij nog maar eens de bevestiging dat ik ook haar de nodige aandacht en bevestiging moet geven, dat zij prachtig is zoals ze is. De vele praktische tips en materialen van Baobab komen dus zelfs thuis van pas!"

Carla is directrice van een school in Berchem. Zij volgde de workshop van ODiCe en De8 rond ouderparticipatie: "Ik ben naar de studiedag gekomen omdat ik het belangrijk vind dat dergelijk aanbod bestaat. Mijn school in Berchem kent een enorme diversiteit, dus de workshop rond ouderparticipatie was voor mij heel relevant. Ik ben hier echt met meer buitengekomen dan ik ben binnengekomen."

Hoe betrek je anderstalige ouders bij de school? Leerkracht deelt succesvoorbeeld
"Wij zijn vorig jaar begonnen met babbelmomenten via tolken om de communicatie tussen onze school en de ouders te versoepelen en te verbeteren. Zo bereiken wij op een leuke manier een groep ouders die daarvoor zelfs niet aan de schoolpoort kwam staan. De reacties zijn heel positief: de ouders leren elkaar kennen, ze kunnen elkaar helpen en de afspraken van de school zijn duidelijker. Dit komt de kinderen alleen maar ten goede, denk maar aan het huiswerk. De ouders krijgen bij ons ook de kans om de basiskennis te oefenen net als hun kinderen dat doen in de klas. We doen dit omdat we meer en meer merken dat ouders de leerstof van het eerste leerjaar thuis niet juist kunnen uitleggen. Het valt op dat de ouders echt willen dat hun kinderen kansen krijgen en dat is heel positief om mee te werken." Leerkracht Kelly, School aan de Stroom in Antwerpen Linkeroever.

Wat na de Studiedag?
Vele deelnemers gingen met een goed gevoel en boordevol ideeën naar huis. Maar daar stopt het niet voor Solidaire Scholen. Samen met verschillende partners werkt Bevrijde Wereld aan een handige brochure met een duidelijk overzicht van de organisaties die meewerken aan een solidaire wereld in Noord en Zuid, binnen en over de schoolmuren heen. Dankzij een hechte samenwerking en tonnen inspiratie zal eind november 2012 een volgende studiedag doorgaan. Hou die dag alvast vrij in jullie agenda!

Meer weten over Solidaire Scholen? Klik hier! Bel naar 03 777 20 15 of stuur een mailtje naar sophie.van.den.eynde@bevrijdewereld.be

logo_be_kleur

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel