Solidaire voedselmanden in Nicaragua...een antwoord op de voedselcrisis

In Nicaragua is op de nationale radio een spotje te horen waar Vredeseilanden voor iets tussen zit. Via de radio willen we promotie maken voor goedkoop voedsel. Je kan het spotje hier beluisteren.


Het zit zo: de voedselcrisis heeft enorm hard toegeslagen in veel Nicaraguaanse gezinnen. Als je weet dat gemiddeld 80% van het inkomen van een familie naar voedsel gaat, dan begrijp je dat de gevolgen dramatisch zijn.

Vandaar deze actie. Een consumentennetwerk in Nicaragua biedt ´solidaire voedselmanden’ aan  aan groepjes van 30 (meestal alleenstaande) huisvrouwen  in arme stadswijken van Managua. Boerenorganisaties La Alianza, UNAG en Nicaraocoop leveren de producten om de mandjes te vullen: bonen, melk, groenten en granen.  Het gaat hier met andere woorden om directe verkoop van producenten aan consumenten. Dit maakt het voedsel goedkoper aangezien er minder transactiekosten zijn. Een voordeel voor de kopers, maar ook de boeren krijgen een goeie prijs voor hun producten.

Met het radiospotje proberen we vrouwen warm te maken om een voedselmand-team te vormen in hun buurt. Iedere groep van 30 vrouwen kan zich inschrijven. Ook in de krant wordt promotie gemaakt voor dit initiatief.

Alle organisaties die bij dit pilootproject betrokken zijn, zijn partnerorganisaties van Vredeseilanden in Midden-Amerika (VECO MA). Na 3 maanden zal het project geëvalueerd en bijgestuurd worden.

Deel dit artikel