Staatssecretaris De Block kiest opnieuw voor resettlement

copyright: UNHCR / H. CauxGoed nieuws volgens Vluchtelingenwerk

Staatssecretaris de Block kondigde vandaag aan dat deze maand 31 Burundese vluchtelingen zullen aankomen in België.  Ons land kiest hiermee opnieuw voor resettlement. Dat is het uitnodigen van vluchtelingen die een veilig onderkomen zochten in hun eigen regio maar daar niet voldoende beschermd worden.  De Burundese vluchtelingen wonen in vluchtelingenkampen in Tanzania.

'Vluchtelingenwerk Vlaanderen is erg blij dat staatssecretaris De Block opnieuw kiest voor resettlement,' zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk. 'We hopen dat  ons land vanaf nu jaarlijks een aantal vluchtelingen uitnodigt en dus "resettlement" opneemt in de wet.' 

België nodigde in het verleden al vluchtelingen uit. In 2009 ging het om 47 Iraakse en Palestijnse vluchtelingen uit Syrië, Jordanië en een kamp aan de grens tussen Syrië en Irak. En in 2011 over 26 Eritreeërs uit een kamp aan de Libisch-Tunesische grens. De regering kondigde vorig jaar aan dat België vanaf nu elk jaar vluchtelingen zal uitnodigen. Om dit waar te maken zal resettlement verankerd moeten worden in de wet.

De 31 Burundese vluchtelingen die deze maand aankomen maken deel uit van een groep van 100 vluchtelingen die ons land dit jaar uitnodigt. In het najaar zullen nog Congolese vluchtelingen uit vluchtelingenkampen in Burundi naar ons land komen. Sommige onder hen wonen al heel hun leven in deze kampen. Waar ze geen normaal leven kunnen opbouwen. Zo mogen de Burundese vluchtelingen in Tanzania hun vluchtelingenkamp niet uit en kunnen ze er niet legaal werken. Ze kunnen ook niet terug naar Burundi omdat het er voor hen niet veilig is. Om een toekomst op te kunnen bouwen is resettlement voor hen de enige optie.

foto: UNHCR / H. Caux

Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel