Stem nu al voor een gastvrije gemeente

vluchtelingen standaard kleinVluchtelingenwerk roept iedereen op niet te wachten tot 14 oktober om hun gemeente gastvrij te stemmen. Maar dat nu te doen op www.gastvrijegemeente.be.

'Een gastvrij onthaal is voor vluchtelingen zo cruciaal. We hebben zoveel meegemaakt en vluchten niet voor ons plezier', zegt Alketa, vluchtelinge uit Albaniƫ.

Maar wat is dat nu een gastvrije gemeente? Vluchtelingenwerk vatte het samen in 6 punten.

  1. Gemeenten brengen inwoners, asielzoekers en vluchtelingen samen.  Zo kunnen oude en nieuwe inwoners van de gemeente elkaar beter leren kennen. Dat leidt tot wederzijds begrip en respect.

  2. Lokale besturen betrekken asielzoekers, vluchtelingen of zelforganisaties waarin deze zijn vertegenwoordigd actief bij het beleid. Dit kan door hen een stem te geven in het lokale beleid via overlegmomenten.

  3. Gemeenten ondersteunen vrijwilligersinitiatieven. Want heel wat vrijwilligersverenigingen helpen het draagvlak voor asielzoekers en vluchtelingen te vergroten

  4. Sociale tolken en informatie- en onthaalmomenten voor asielzoekers en vluchtelingen maken de diensten in gemeenten toegankelijker. Zo geniet iedereen van een kwaliteitsvolle dienstverlening.

  5. Gemeenten richten een lokaal opvanginitiatief (LOI) voor asielzoekers op. Of breiden hun LOI uit. Zo staat de gemeente mee in voor een menswaardige opvang van asielzoekers.

  6. Gemeenten begeleiden vluchtelingen intensief bij hun zoektocht naar een betaalbare woning. Want veel vluchtelingen vinden geen betaalbare woning als ze een beschermingsstatuut krijgen en de opvang moeten verlaten. 

PERSCONTACT:
Eef Heylighen 0473/88 65 97
Je kan me contacteren voor interviews met vluchtelingen of onze woordvoerder.
Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel