'Stop de opvangcrisis - Geen mensen op straat deze winter'

Persbericht 19 oktober 2011: 'Stop de opvangcrisis - Geen mensen op straat deze winter'

In de dwarrelende sneeuw vroeg een brede coalitie van middenveld- en mensenrechtenorganisaties deze voormiddag aandacht voor de asielzoekers die deze winter zullen moeten overleven in de vrieskou. De crisis in de opvang voor asielzoekers sleept nu al drie jaar aan en zette al 10.000 mensen op zoek naar bescherming op straat.

'We roepen dan ook iedereen op deze mensen niet te vergeten. Aan de politici, en zeker aan de onderhandelaars, vragen we niet te wachten tot het echt sneeuwt maar dringend oplossingen uit te werken voor de opvangcrisis,' zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De afgelopen jaren belandden al meer dan 10.000 mannen, vrouwen en kinderen op straat zonder begeleiding. 'Dat is gewoon onmenselijk voor de mensen die in hun thuisland vaak bedreigd werden, een gevaarlijke vlucht achter de rug hebben, en voor een vermoeiende asielprocedure staan,' zegt Keytsman.

Ons land kijkt echter de andere kant op terwijl oplossingen dringend nodig zijn. Wij geloven dat of een spreidingsbeleid of noodopvang soelaas kan bieden. 'Het eerlijk spreiden van asielzoekers die al lang in het opvangnetwerk verblijven over gemeenten kan een snelle oplossing zijn. Zo komt er vrij vlug plaats vrij voor asielzoekers die pas aankomen. En kan het opvangnetwerk recupereren van de oververzadiging,' zegt Keytsman. Tot nog toe ontbrak het echter aan politieke wil om deze noodoplossing uit te voeren.

Ondertussen worden er bijna dagelijks asielzoekers, ook kinderen, op straat gezet. Zonder begeleiding, fatsoenlijke maaltijden, zekerheid,... kortom ze worden aan hun lot overgelaten. 'Onaanvaardbaar,' zegt Keytsman. 'Als de regering een spreidingsbeleid blijft weigeren, dan kan ze de humanitaire crisis enkel nog afwenden met het snel openen van noodopvangplaatsen, met kwaliteitsvolle sociale en juridische begeleiding.'

Perscontact: Eef Heylighen – persmedewerker Vluchtelingenwerk – 0473 88 65 97

Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel