Succesvolle Stop TTIP/CETA actie aan het Schumanplein

ttip ontbijtactie vlag

Vandaag, vrijdag 13 mei, organiseerde het nieuwe en zeer brede actieplatform "StopTIPP/CETA.be" een eerste, symbolische actie voor het gebouw van de Europese Raad aan het Schumanplein in Brussel. Aanleiding was een bijeenkomst van de Europese ministers van handel.

StopTTIP/CETA.be kondigde een grote betoging aan op 20 september, enkele dagen voor de volgende Raad van de Europese ministers van handel.

De Europese ministers van handel komen tweemaal per jaar samen om de uitvoering van het Europese handelsbeleid te bespreken. Op de agenda vandaag onder andere een stand van zaken van de TTIP-onderhandelingen en de evaluatie van het CETA-akkoord dat op 29 februari werd gefinaliseerd.

Het is de bedoeling dat CETA in oktober wordt ondertekend op een EU-Canadatop. De beslissing om al dan niet te tekenen zal worden genomen op 22 september. Vandaar de betoging van Stop TTIP/CETA.be twee dagen voordien. In België heeft het Waalse en Franstalige parlement zich al uitgesproken tegen een ondertekening van CETA.

 

ttip ontbijtactie logo

Democratie in gevaar

Voor stopTTIP/CETA.be is het duidelijk dat met CETA het moeilijker zal worden voor de overheden om de belangen van hun burgers te beschermen op vlak van bijvoorbeeld gezondheidszorg, mensenrechten en sociale rechten.

Het in werking treden van CETA zou betekenen dat er, voor het eerst op EU-niveau, nieuwe mechanismen worden aanvaard die verregaande gevolgen kunnen hebben voor onze Europese democratie. Het gaat meer bepaald over het arbitragemechanisme van investeerders tegen staten ("ISDS", omgevormd tot "ICS", een hervorming die geen enkel van de essentiële risico's van "ISDS" oplost); "regelgevende samenwerking" (harmonisering van normen en regelgeving), liberalisering van alle diensten (met uitzondering van de diensten opgenomen in de "negatieve lijsten") en het ontbreken van noodzakelijke sociale- en milieuclausules die effectief kunnen worden afgedwongen.

CETA mag niet getekend worden

Het platform roept in eerste instantie op om het akkoord niet te ondertekenen. Maar mocht dit toch gebeuren dan eist het platform dat het akkoord niet alleen aan het Europese parlement wordt voorgelegd, maar aan de parlementen van al de lidstaten.

In ieder geval mag er geen voorlopige uitvoering gegeven worden aan het akkoord vooraleer al de parlementen zich hebben uitgesproken. Het Nederlands parlement is deze laatste eis al bijgetreden.

 

stopttip logoStopTTIP.be - Stop CETA.be

In april besloten alle organisaties en actiegroepen die in België actief zijn rond het Trans-Atlantisch Handels- en investeringsakkoord met de VS (TTIP) en het Uitgebreide Economische en Handelsakkoord met Canada (CETA) om de krachten te bundelen.

De websites StopTTIP.be en Stop CETA.be moeten de vele Stop TTIP en Stop CETA activiteiten in België zichtbaarder en toegankelijker maken. Op 20 september wordt een grote betoging gepland.

Achter het platform scharen zich onder ander de volgende organisaties: ACV-CSC, FGTB-ABVV, ACLVB-CGSLB, Flemish Milk Board, MIG, Test-Achats-Test Aankoop, Greenpeace, Liga voor de Mensenrechten, de Christelijke, Socialistische, Liberale en Neutrale Mutualiteiten, SAW-B – Fédération d'économie sociale, Masereelfonds, Tout Autre Chose, Hart Boven Hard, D19-20, RWLP, No-Transat, IEW, BBL, CNCD-11.11.11 en 11.11.11.

 

Noteer de betoging van 20 september (een dinsdagavond) alvast in je agenda.

Meer foto's van de actie vind je hier 

Marc Maes
Beleidsmedewerker handel

Zie ook:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels