Surrender or die: leven in belegerd gebied

Kinderen op weg naar hun eerste schooldag

Interview met Asmaa Jaber, medewerker bij SMART news agency en mede-organisator van de fototentoonstelling Surrender or die: besieged areas in Syria

Hoe overleef je in oorlogsgebied? Hoe ziet je leven eruit? In Syrië wonen zo'n negenhonderdduizend mensen in belegerde gebieden. 11.11.11 organiseerde de fototentoonstelling 'Surrender or die: besieged areas in Syria'. Deze tentoonstelling toont de wrede militaire strategie achter belegerde gebieden. Tegelijk laat ze in pakkende beelden zien hoe Syriërs tussen het puin van hun woonplaats proberen te overleven. "Syrië is de tragedie van onze tijd", zegt Asmaa Jaber. Zij is één van de organisatoren van de tentoonstelling en zet zich als medewerker van het Arabisch nieuwsagentschap SMART news agency al jaren in voor de Syrische bevolking.

De fototentoonstelling 'Surrender or die: besieged areas in Syria' vond tussen 9 en 11 mei plaats in het Europees parlement. Dit was mogelijk dankzij een samenwerking met de Syrisch-Franse ngo ASLM/Syria en het Syrische nieuwsagentschap SMART news agency.

Op 16 mei bespreekt het Europees Parlement een nieuwe resolutie over Syrië.

Asmaa Jaber is medewerker bij SMART news agency

Welke boodschap brengen jullie met deze tentoonstelling?

Wanneer we het hebben over bombardementen, belegeringen en staakt-het-vuren vergeten we vaak de menselijke kant van het verhaal. Door deze beelden kunnen mensen het Syrische volk leren kennen. De foto's werden ook door Syriërs gemaakt. Op die manier willen we tonen dat zij niet zoveel van ons verschillen. Je ziet niet enkel verdriet maar ook verzet en weerbaarheid in de creatieve manieren die ze zoeken om te overleven. Wij willen de situatie hiermee in een ander licht te zetten.

Dit is een realiteit die niet zo ver van ons afstaat als we willen denkenAsmaa Jaber

Welk effect hopen jullie dat dit heeft op beleidsmakers?

Degenen die zich het lot van de Syriërs al aantrekken, willen wij met dit beeldmateriaal de nodige tools aanreiken zodat ze sterker staan. Beelden zeggen soms zoveel meer dan wanneer je er enkel maar over praat. Politici die er niet veel over weten, willen wij dichter bij de echte situatie in Syrië brengen. Dit is een realiteit die niet zo ver van ons afstaat als we willen denken. Onze virtual reality film over Aleppo doet je het verhaal van heel dichtbij beleven. Hopelijk zet dit aan tot actie.Europees Parlementslid Bart Staes houdt een van de foto’s vast tijdens de opening van de tentoonstelling. "Deze foto zal ik in mijn bureau hangen als constante herinnering dat er nog enorm veel werk is in Syrië"

Is dit het begin van een langdurige samenwerking met 11.11.11?

Graag. Ik heb de mensen van 11.11.11 een jaar geleden ontmoet. Dit was voor ik bij ASLM en SMART news werkte. Op dat moment was ik daar als onafhankelijk activist. Een tijdje geleden heb ik ook op 'Syrians of Syria' gesproken, een evenement waar Syriërs kwamen spreken over het conflict. We kennen elkaar dus al een hele tijd. Ik hoop alleen dat het niet lang meer duurt voor het conflict achter ons ligt en we kunnen samenwerken rond ontwikkeling en heropbouw.

Hoe meer we doen, hoe meer werk er is

Welke rol spelen burgerinitiatieven in het conflict in Syrië en hoe kan een organisatie zoals 11.11.11. die initiatieven ondersteunen?

Aangezien het hele staatsapparaat is ingestort, moeten burgerinitiatieven alles overnemen. Er zijn geen diensten meer, geen water, geen elektriciteit. Daarnaast moeten we informeren en journalisten en activisten de nodige steun geven. Onze rol is dus gigantisch. Syrië is de tragedie van onze tijd. Hoe meer we doen, hoe meer werk er is. Het voordeel bij 11.11.11 is dat het een organisatie is die op zeer veel levels werkt. Wij kunnen dus op enorm veel vlakken samenwerken.

Lisa D'haens

Surrender or die: Besieged areas in Syria

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels