Syntra West leert Oegandezen beroepsopleidingen organiseren

beroepsopleiding

Syntra West gaat onder begeleiding van de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias vier medewerkers van de Oegandese ondernemersverenigingen Ussia en Tunado trainen. Na afloop moeten ze in staat zijn om hun beroepsopleidingen te professionaliseren.

Van 4 tot 8 juli brengen vier medewerkers van Ussia en Tunado een werkbezoek aan ons land. Met uitzondering van een aantal bedrijfsrondleidingen staat de reis helemaal in het teken van trainingssessies bij Syntra West, een Vlaams opleidingsinstituut voor kleinschalige ondernemers dat 240 vaste medewerkers en 60.000 cursisten per jaar telt.

Sinds enkele jaren volgt Syntra West met bijzondere belangstelling de projecten van Trias Oeganda. Tijdens twee terreinbezoeken konden vertegenwoordigers van Syntra West vaststellen dat Oegandese schoolverlaters meestal niet voorbereid zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Het onderwijsniveau is laag en bovendien hebben de meeste jongeren niet genoeg geld om het middelbaar onderwijs af te maken.

Aandacht voor bedrijfsmanagement

Voor werkloze jongeren met ondernemingszin bieden verenigingen als Ussia en Tunado een uitweg. Met de steun van Trias verstrekken ze bedrijfsbegeleiding en andere diensten aan hun leden. 'Vandaag organiseren Ussia en Tunado al beroepsopleidingen, maar de kwaliteit is ontoereikend om cursisten op eigen benen te leren staan', zegt Trias-medewerker Daan Janssens.

Startende ondernemers leren een stiel bij Ussia en Tunado, maar basisvaardigheden op het vlak van bedrijfsbeheer krijgen ze nog niet aangeleerd. 'Daarom waren de Oegandese ondernemersverenigingen zelf vragende partij om in Vlaanderen een opleiding te volgen. Het feit dat Syntra West actieve ondernemers inschakelt als lesgever vinden de Oegandezen een interessante piste', merkt Janssens op.

Provincie West-Vlaanderen

De training die de medewerkers van Ussia en Tunado volgen bij Syntra West wordt gesponsord door de provincie West-Vlaanderen. De bedrijven die de Oegandese delegatie zal bezoeken, zijn stuk voor stuk aangesloten bij Unizo. 'Bij Ussia en Tunado willen ze weten welk belang leden van Unizo hechten aan de mogelijkheid om professionele bedrijfsopleidingen te volgen', besluit Daan Janssens.

 

Deel dit artikel