'TERUG NAAR EIGEN LAND!'- posters zijn actie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Persbericht woensdag 25 april 2012


gastvrije gemeente
In Mechelen, Hasselt en Merchtem verschenen maandag 23 april 'verkiezingsaffiches' van een zekere Hakim Nawabi met de provocerende slogan 'Terug naar eigen land!'. 
Een stunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Vandaag worden deze affiches overplakt met de slogan 'Vluchtelingen hebben geen keuze'.


 Vluchtelingen kunnen niet altijd terug naar eigen land, zelfs al willen ze dat. Met deze stunt lanceert Vluchtelingenwerk haar campagne 'gastvrije gemeente'. Dankzij een gastvrije gemeente vinden vluchtelingen een omgeving waar ze zich weer veilig en thuis kunnen voelen. Iedereen die wil wonen in een gastvrije gemeente kan hiervoor stemmen op www.gastvrijegemeente.be.

Op www.gastvrijegemeente.be kan iedereen ook een raambordje (in bijlage) downloaden of bestellen. Facebookvrienden of Twittercontacten oproepen om ook voor een gastvrije gemeente te stemmen.  En een filmpje  van Hakim bekijken. Zo kijk je even binnen in de leefwereld van deze vluchteling. Want vluchtelingen lijken veel meer op ons dan we denken. Hij koopt de krant, gaat naar zijn werk, de markt, drinkt iets op café, eet met zijn gezin, ...


Gastvrije gemeenten?
 

Beeld je eens in dat je moet vluchten. Je komt terecht in een land waarvan je de taal niet spreekt. Je vindt de weg niet, letterlijk en figuurlijk. Maar gelukkig is er gastvrijheid... Een gastvrije gemeente helpt vluchtelingen en laat hen niet aan hun lot over. Een gastvrije gemeente brengt hen in contact met de mensen van hier. Zo bouwen ze een sociaal netwerk op en geraken ze snel geïntegreerd.


Wie is Hakim Nawabi?

Hakim was topambtenaar in Afghanistan voor de taliban in 1996 de macht greep. Maar hij was ook atheïst en progressief. Dus voor de taliban een ongelovige communist, een vijand. Hakim werd door de taliban opgepakt en gefolterd. Gelukkig kon hij vluchten. Hakim zou graag terugkeren naar zijn land en het mee helpen heropbouwen. Maar dan wordt hij opnieuw een doelwit.


Wat doet Vluchtelingenwerk Vlaanderen?

Vluchtelingenwerk zet zich in voor asielzoekers en vluchtelingen. Samen met 50 lidorganisaties en veel enthousiaste vrijwilligers verhogen we de druk op het beleid en sensibiliseren we het ruime publiek. We coördineren een eigen opvangnetwerk, zijn actief rond integratie en ondersteunen iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat. Indien nodig, werken we ook rond terugkeer.

De 'Terug naar eigen land'-borden werden in Merchtem weggehaald door de gemeente.


Meer info:
PERSCONTACT:
Eef Heylighen 0473 88 65 97
Contacteer Eef Heylighen voor interviews met Hakim Nawabi en Els Keytsman (directeur Vluchtelingenwerk)
Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel