Toeareg-conflict in Niger slaat over naar Mali

Toeareg-opstandelingen in het noorden van Mali overvielen voor de tweede keer in evenveel dagen een militair konvooi in de oostelijke Kidal-regio. De soldaten van het konvooi werden ontvoerd. De Malinese autoriteiten bevestigden dat afgelopen zondag vijftien soldaten werden ontvoerd nabijbij de grens met Niger en Algerije. Het geweld tussen de Toeareg en de Malinese overheid flakkert de jongste tijd weer op.

 


Een politiek akkoord maakte vorig jaar nochtans een eind aan het langdurige conflict tussen de Toeareg en de Malinese centrale regering. Tot vorige week, toen een splintergroep verklaarde dat het een alliantie was aangegaan met de Toeareg-opstandelingen in buurland Niger, beter bekend als het NMJ (National Movement For Justice). Het NMJ startte eerder dit jaar al een gewapend offensief in Niger. De groepering eist dat er meer opbrengsten van de minerale rijkdommen – onder andere uranium – terugvloeien naar de regio. Sinds februari hebben Toeareg-opstandelingen in Niger al meer dan 40 soldaten gedood.

 

 

 

Het heropflakkerende geweld in Noord-Niger bleef tot dusver binnen de landsgrenzen. De jongste berichten over aanvallen in de Malinese Kidal-regio doen evenwel vermoeden dat een uitbreiding van het conflict naar de buurlanden niet langer ondenkbaar is. De beide regeringen van Mali en Niger kwamen op 21 augustus reeds tot een akkoord om de bijna 1.000 km lange grens samen te beveiligen tegen de smokkel van drugs, wapens en mensen.

 

Korneel Holvoet

 

(Bronnen: BBC, IRIN)
Solidagro DOOR:

Deel dit artikel