Uren lopen voor een beetje drinkwater

'Uren lopen voor een beetje drinkwater'logo_be_outline

> Waterschaarste in Bolivia

artikelboliviaDe noodsituatie is uitgeroepen in Omereque, een zeer afgelegen gemeente in de bergen op de grens van Cochabamba en Santa Cruz. De dorpen in het hoger gelegen gedeelte van Omereque hebben al weken geen drinkwater meer. De inwoners zien het met lede ogen aan: "Met voldoende water kan je hier de mooiste groenten en fruit telen!"

"De mensen moeten uren lopen voor een beetje water", vertelt Johnny Torrico. Johnny werkt bij ICO, een partner van Bevrijde Wereld die met man en macht werkt aan betere irrigatie- en drinkwatervoorzieningen in Omereque. De veldwerkers van ICO zitten er met de handen in het haar: "Door de extreme droogte staan de waterbassins die we hebben uitgegraven al twee maanden droog. De bassins zijn pas doeltreffend wanneer ze een eerste keer helemaal gevuld geraken met regenwater, maar die regen komt niet."

"We moeten het stellen met zout water van de gemeente. Dit is niet geschikt als drinkwater. De kinderen op school hebben last van buikpijn, hoofdpijn en diarree." Facundo Arias, schoolmeester in Salado Khasa.

In het dorp Salado Khasa doet de schoolmeester Facundo Arias zijn verhaal: "De droogte is echt verschrikkelijk dit jaar. Tot overmaat van ramp heeft de gemeente zout water geleverd. Het is niet geschikt als drinkwater en het geeft een nare smaak aan het eten. Ik merk het ook aan de kinderen: ze klagen over buikpijn, hoofdpijn en ze hebben last van diarree."

 

Water is een fundamenteel mensenrecht

Sonia Cardenas, de projectleider van ICO, deelt haar gedachten met de dorpelingen: "Water is een fundamenteel mensenrecht. Het feit dat hier geen drinkwater is, is een overtreding van de grondwet. We moeten samen opkomen voor onze rechten en de gemeente hierop aanspreken."

Het dorp Sunchu Laguna kent dezelfde problemen. ICO heeft samen met de boerenfamilies een bassin aangelegd voor de opvang van water voor het hele dorp. Het bassin raakte pas na regentijd klaar en staat nu nog droog. De gemeenschap is wel vol verwachting en heeft een lapje grond klaar gemaakt om er groenten en fruit op te verbouwen met water uit het bassin.


"Ik wil hier niet weg, ik woon hier al heel mijn leven. Als er genoeg water is, kunnen we de mooiste groenten en fruit verbouwen!"

 

Bolivia kampt met ergste droogte in 25 jaar

Een van de oudste dorpelingen in Sunchu Laguna vertelt: "Door de droogte zijn mijn koeien vel over been. Als dit zo doorgaat, zullen ze het niet lang meer uithouden. Hierdoor trekken veel families weg uit deze streek. Maar ik woon hier al heel mijn leven. Ik ben het hier gewend. We hebben een goede grond en als er genoeg water is, kunnen we de mooiste groenten en fruit verbouwen!"

De afgelopen jaren zijn de extreme weersomstandigheden een groot probleem in heel Bolivia. De klimaatveranderingen zijn dan ook een hot item. Periodes van extreme droogte en grote overstromingen wisselen elkaar af. Volgens de Boliviaanse autoriteiten gaat het om de droogste zomer in 25 jaar. De boeren die afhankelijk zijn van landbouw en veeteelt zijn hier de eerste slachtoffers van. De afgelopen maanden zijn tienduizenden stuks vee doodgegaan aan de droogte. Daar komt nog bij dat er dit jaar al meer dan 50.000 branden waargenomen zijn die ongeveer 4 miljoen hectare land hebben verwoest. Een record in Bolivia.


"We doen alles met dit water. We gebruiken het als drinkwater, irrigatiewater en om schoon te maken." Cecilio uit Omereque over het waterproject van partner ICO.


Bron van water, bron van leven en geluk

Toch hoor je Cecilio Rocha uit Omereque niet klagen. Dankzij het project van ICO heeft zijn gemeenschap een nieuwe drinkwatervoorziening gekregen, die ervoor zorgt dat het water vanuit de natuurlijke bron naar het dorp stroomt. Cecilio geniet zichtbaar van de grote straal water die onder grote druk uit de slang kan komen. "We doen alles met dit water. We gebruiken het als drinkwater, irrigatiewater en om schoon te maken. Overdag komt er zelfs warm water uit. Heerlijk om je mee te wassen!"


WATERDRAGERS VOOR BEVRIJDE WERELD
Een bron van water, is een bron van leven en geluk. Deze bron blijft droog zonder een bron van inkomsten. Gooi uw geld niet in het water. Stort een vrije bijdrage via 001-2187674-12

infofiche-bolivia-met-partners-2009

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel