Veel steun voor 'Shame on Bush'-mensenketting, vrijdag 23 september

Veel mensen willen hun verontwaardiging over Bush - zijn misdadige houding in de Katrina-ramp! zijn oorlog in Irak! zijn arrogante smoel! - omzetten in actie, en in solidariteit met de vredes- en sociale bewegingen in de VS. Annmarie Sauer is zelf net terug uit de VS. Ze stuurde een mail rond: "Lieve vrienden en vredesmensen. In Kingman (Florida) houdt een groep mensen elke week op woensdagavond een vredeswake, om een einde te maken aan de schandelijke oorlog in Irak. Op 24 september is er een grote mars op Washington. De Amerikaanse vredesbeweging heeft alle mogelijke steun en solidariteit nodig. Ik heb mijn vrienden en medestanders in Kingman beloofd hier in solidariteit met hen en met de hele verzetsbeweging tegen de huidige regering in de VS een wake te organiseren in mijn eigen woonplaats, Hoboken."

Het is in die geest dat StopUSA een oproep lanceerde voor een 'Shame on Bush'-mensenketting aan de VS-ambassade, vrijdag 23 september van 17 tot 19 uur. Andere organisaties doen mee. Ludo De Brabander (vzw Vrede): "Wij vinden het een prima idee en steunen dit intiatief." Lieven De Cauter van het BRussells Tribunal, dat vorig jaar een hoorzitting organiseerde tegen de Irak-oorlog: "Ik ben het er volledig mee eens dat de situatie schrééuwt om actie." Carla Goffy (Mouvement Chrétien Pour la Paix): " J'espère pouvoir y être presente, sinon, une dizaine de nos membres y iront sans doute. SUCCES !! " In zijn elektronisch magE-zine roept Voor Moeder Aarde op om mee te komen demonstreren, en François Houtart zegde zijn steun toe in naam van het World Forum for Alternatives (Louvain-la-Neuve).

Gio De Weerd van Pax Christi mailde StopUSA: "Dankjewel voor uw initiatief. Het is wat kort dag voor ons om dit goed op te volgen. Toch zal ik het ter bespreking brengen bij de vrijwilligers en het bestuur van Pax Christi Vlaanderen." Op de actiedag van 11.11.11 en CNCD, op 10 september in Brussel, vonden de eerste flyers voor de betoging gretig aftrek.

StopUSA kreeg zelfs reacties uit de VS. Een zekere 'Rats' schrijft: "Wij, Amerikanen, zijn het zeker niet allemaal eens met de oorlog (en met massa's andere zaken). Veel mensen hier gaan naar de betoging in Washington, van overal wordt vervoer ingelegd en logement aangeboden. Ik ben blij dat jullie een mensenketting aan de VS-ambassade plannen! Probeer de actie op film vast te leggen, de wereld moet zien dat er in elk land protesten zijn."

Deel dit artikel