Hoe worden jonge leiders in Gaza gevormd?

De Union of Health Work Committees (UHWC), onze partner in Gaza, organiseerde een "train the trainer" vorming over gezondheidseducatie. In dit filmpje laten ze je meekijken achter de schermen van hun sociale beweging.

UHWC zet zich in voor de ontwkkeling van een sterke sociale beweging voor het recht op gezondheid. Ze willen de bevolking, en vooral jong volwassenen, bereiken via lokale initiatieven, zodat ze echte actoren worden van hun eigen ontwikkeling en verandering. Om hun impact te vergroten, rekent UHWC op geëngageerde en goed geïnformeerde vrijwilligers, zij kunnen als jonge leiders een breed publiek aanspreken.

Daarom organiseerde UHWC een vorming voor 50 gezondheidsactivisten van de gezondheidscentra en culturele centra van UHWC en het Al Awda hospitaal. Deze vorming geeft hen de capaciteiten om de noden van de bevolking beter te kunnen begrijpen en hun problemen te kunnen oplossen, maar ook om jongeren van de gemeenschap te kunnen vormen in dagelijkse hygiëne.

Verschillende thema's kwamen aan bod: hygiëne, voeding, de gevolgen van kindhuwelijken en huwelijken tussen familieleden, maar ook fysieke en psychologische veranderingen die jongeren meemaken in hun pubertijd. Deze thema's werden door de jonge leiders van de culturele centra zelf gekozen. Volgens hen zijn dit de onderwerpen waar de jongeren in Gaza het meeste mee bezig zijn en die niet voldoende aandacht krijgen in Gaza.

Na deze vorming gaven de jonge vrijwilligers zelf 40 sensibiliseringsworkshops in de culturele centra van UHWC, maar ook in scholen, sociale organisaties en staatsorganisaties in de Gazastrook. In totaal konden ze hiermee bijna 800 personen bereiken.

Met dit soort initiatieven wil UHWC jongeren in de sociale beweging integreren en hen de kans geven om mee te beslissen over de activiteiten van het project. Deze vorming zorgde er ook voor dat ze elkaar en de leden van hun gemeenschap beter leerden kennen.

In dit filmpje ontdek je hoe zo'n vorming eruit ziet

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Fiona Ben Chekroun (G3W)

Deel dit artikel