Vier mannen opgepakt voor moord op Hondurese activiste Berta Cáceres

Familie dringt aan op een internationaal onderzoek

De moord op Berta Caceres lokte wereldwijd protest uit

Op 2 mei maakte de Hondurese officier van justitie bekend dat vier mannen zijn gearresteerd voor de moord op milieuactiviste Berta Cáceres. De arrestaties kwamen er na raids in verschillende steden.

Volgens mediaberichten zijn onder de arrestanten twee mensen die een link hebben met het bedrijf Desa dat de Agua Zarca-stuwdam bouwt en ook een militair en een ex-militair.

Berta Cáceres werd op 4 maart in haar huis vermoord. Als boegbeeld van de organisatie COPINH zette Berta zich onvoorwaardelijk in voor de Lenca, een inheemse bevolkingsgroep. Die groep verzette zich tegen de bouw van de Agua Zarca-dam, een van de grootste waterkrachtprojecten van Centraal-Amerika. Vorig jaar won Berta Cáceres nog de Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd, voor haar activisme.

De familie en collega's van Berta en ondersteunende organisaties zeggen niet te weten of het onderzoek grondig gevoerd is en of ook de opdrachtgevers werden opgepakt. De familie betreurt dat zij niet betrokken werd in het onderzoek, terwijl dat recht gegarandeerd is door de Hondurese wet. Zij moest het nieuws langs de pers vernemen.

Daarom herhalen de betrokken organisaties en de familie van Berta dat alleen een internationaal onderzoek, met deelname van experts van de inter-Amerikaanse commissie mensenrechten, garantie biedt op een onafhankelijk onderzoek.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels