Vissers leren boeren rond Albertmeer

Ten oosten van het Albertmeer zit de oliewinning in de lift. De Britse oliemaatschappij Tullow Oil sponsort in deze Oegandese regio een programma van Trias dat naast lokale boeren ook vissers ondersteunt.

De visvangst op het Albertmeer staat onder zware druk als gevolg van overbevissing. De wetgever legt het gebruik op van grotere mazen zodat kleine vissen niet langer in de netten belanden. Op die manier kunnen ze eerst opgroeien en kuit schieten. Een nobel initiatief, maar voor veel vissers is het financieel niet haalbaar om te investeren in visnetten die voldoen aan de wettelijke voorschriften.

"Daarom is het belangrijk dat die vissers alternatieve inkomstenbronnen kunnen aanboren. Omschakeling naar landbouw is een interessante piste", aldus Ssenyonga. De omschakelende vissers steken heel wat op van Hodfa, een boerenorganisatie waar Trias in het westen van Oeganda al langer mee samenwerkt. Adviseurs leren de vissers rationele analyses maken, waarbij rendementen van de visserij vergeleken worden met de potentiƫle opbrengsten van land- en tuinbouwteelten.

"Rond het Albertmeer kunnen teelten zoals tomaten, watermeloenen en sinaasappels perfect gedijen", weet Ssenyonga. Ook de omschakeling naar veeteelt biedt kansen. De lokale bevolking heeft al enige ervaring met geitenhouderij. "Door de toestroom van arbeiders voor de oliewinning stijgt ook de lokale vraag naar vlees. Grote uitdagingen zijn het kweken van meer rendabele geitenrassen en er moeten ook omheiningen gebouwd worden, want anders vreten de loslopende geiten alle tuinbouwteelten kaal", vertelt de Trias-medewerkster.

De rol van Trias in dit verhaal? "Wij versterken Hodfa, zodat hun adviseurs de vissers kunnen begeleiden bij het maken van realistische businessplannen. Dat is belangrijk, want het zijn de vissers zelf die uiteindelijk beslissen welke richting ze inslaan", benadrukt Ssenyonga. Goede bedrijfsplannen openen bovendien ook deuren bij Hofokam, een andere Oegandese partner van Trias die microkredieten verstrekt aan kleine boeren.

http://www.triasngo.be

Deel dit artikel