Vlaanderen is de eerlijkste regio ter wereld


westerlo fair trade

4.279.141 Vlamingen wonen in een FairTradeGemeente

 
Op zondag 7 september wordt Oudenaarde de 154ste FairTradeGemeente in Vlaanderen. Dat betekent dat nu de helft van de Vlaamse gemeenten FairTradeGemeente is. Hiermee is Vlaanderen wereldwijd koploper van de campagne voor eerlijke handel en duurzame lokale landbouw, die in 25 landen loopt.

Op www.fairtradegemeenten.be zie je in een oogopslag over welke gemeenten het gaat. Nog eens 74 trekkersgroepen van vrijwilligers werken aan het behalen van de criteria om hun gemeente ook een FairTradeGemeente te mogen noemen.

 

Samen sterk in Oudenaarde

Op zondag 7 september vieren de vrijwilligers van alle 154 FairTradeGemeenten hun succes in Park Liedts in Oudenaarde. Dat doen ze via een fotogenieke actie: een ketting van 154 wensvlaggetjes wappert fair trade de wereld in, volgens het principe van de bekende Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Om 14.30 uur zijn er een vertelwandeling, een spel waarbij verschillende gemeenten elkaar uitdagen en optredens. Om 16 uur wordt  de 154ste FairTradeGemeente-titel uitgereikt aan de stad Oudenaarde. U bent van harte welkom. Professionele foto's van het feest op 7 september zullen de dag zelf vanaf 17.30 uur beschikbaar zijn via deze link.


Wereldwijde campagne

fair tradegemeente helft
  • Wereldwijd zijn er 1535 Fair Trade Towns in 25 landen.
  • De internationale campagne loopt al het langst in het Verenigd Koninkrijk, sinds 2001. Daar kiest zo'n kwart van de gemeenten (584) voor fair trade.
  • In Duitsland, met 242 gemeenten de nummer 2 in absolute cijfers, is 2 procent van alle gemeenten FairTradeGemeente.
  • Ook in Oostenrijk, Zweden, Ierland en Nederland zijn al heel wat FairTradeGemeenten. Nieuw-Zeeland, de VS, Canada, Japan, Ghana en Zwitserland zetten hun eerste stappen.
  • De Vlaamse campagne loopt sinds 2004.
  • 4.279.141 Vlamingen wonen in een FairTradeGemeente.
  • Ook de provinciebesturen springen op de kar: Antwerpen (sinds 2011) en West-Vlaanderen (sinds 2013) zijn al FairTradeProvincie, Vlaams-Brabant wordt dit in oktober. Ook de 2 andere Vlaamse provincies zijn in de running om de titel te behalen.
  • In Wallonië en Brussel zijn er 17 Communes de Commerce Equitable. De campagne startte er in 2008.

Wat is FairTradeGemeente?


FairTradeGemeenten is een campagne van 11.11.11, Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden. De campagne wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.

Door middel van 6 criteria speelt ze in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maakt ze mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter fair trade en lokale, duurzame producten.

Als een gemeente de titel FairTradeGemeente krijgt, geeft dit aan dat die gemeente en haar inwoners eerlijke handel en lokale, duurzame landbouw een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.


Meer info:Deel dit artikel