Vluchtelingenwerk en CIRE tegen opsluiting kinderen in gesloten centra

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRE hebben op 27 mei 2005 samen met parlementsleden van alle democratische fracties een bezoek gebracht aan gesloten repatriëringscentrum 127 bis in Steenokkerzeel.

Aan Nederlandstalige zijde hebben volgende parlementsleden aan het bezoek deelgenomen: Sabine de Bethune (CD&V), Greet van Gool (SP.A), Hilde Vautmans (VLD), Stijn Bex (Spirit), Bart Staes (Groen!). Ook 7 Franstalige parlementsleden uit alle fracties hebben aan het bezoek deelgenomen.

Mevrouw Francine Dal, Kinderpsychologe aan de VUB vergezelde de parlementsleden en zal binnenkort verslag uitbrengen van haar bevindingen over het effect van de vasthouding op de minderjarige vreemdelingen.

De parlementsleden hebben er de leefomstandigheden van de minderjarigen en hun ouders kunnen vaststellen en met de betrokkenen kunnen praten.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRE brachten ook in 2002 een bezoek aan het gesloten centrum. In vergelijking met drie jaar geleden stellen wij vast dat de concrete leefsituatie voor de kinderen nauwelijks verbeterd is. Er is te weinig aangepaste speelruimte, onvoldoende animatie en onvoldoende onderwijsmogelijkheden. Wij blijven er meer dan ooit van overtuigd dat het centrum 127 bis geen geschikte plaats is voor minderjarigen en een nefaste invloed heeft op de psychologische ontwikkeling van minderjarigen.

Vluchtelingenwerk en CIRE vragen de Minister onmiddellijk zijn beleid te herzien. Minderjarigen horen niet thuis in de gesloten centra.

Voor verdere toelichting: Kris Pollet : tel.: 02/274.00.22 of O479/409.909

Persbericht 27 mei 2005

Deel dit artikel