Vredeseilanden sluit zonnig campagneweekend tevreden af

vredeseilanden_campagneVredeseilanden sloot zondagavond haar jaarlijkse campagneweekend tevreden af. "De inzet van onze vrijwilligers is echt weer fenomenaal", vertelt woordvoerster Nele Claeys. "Een totaalcijfer kennen we nog niet, want de komende dagen vinden er nog heel wat acties plaats."

Ook dit jaar trokken zo'n 12.000 mensen de straat op om Vlaanderen te vragen mee te investeren in boerenfamilies wereldwijd. Volgens Vredeseilanden is dat de snelste manier om lokaal welvaart te creëren. Hogere inkomens voor boeren en boerinnen vertalen zich in minder honger, meer kinderen op school, betere huizen... en tijd voor ontspanning.

Tijdens een campagneweekend haalt Vredeseilanden jaarlijks tussen de 500.000 en de 600.000 euro op. Ook tijdens het jaar kan Vredeseilanden rekenen op een basis van trouwe donateurs. In 2011 kreeg Vredeseilanden ongeveer evenveel giften als in 2010. "Het is een blijk van vertrouwen in de manier waarop we met onze partners oplossingen zoeken voor de problemen van arme boerenfamilies. Op de eerste plaats bedanken we daarom vandaag onze vrijwilligers en alle mensen die ons steunen. Zij maken ons werk mogelijk", zegt Nele Claeys.

Vredeseilanden benadert boeren en boerinnen als bedrijfsleiders. Daarom helpt Vredeseilanden hen om de markt beter te begrijpen en zich te organiseren in sterke organisaties die zorgen dat hun producten de weg vinden naar de consument, aan een goede prijs.

Léontine Batcho is zo'n bedrijfsleidster. Zij is rijstboerin in Benin en stond centraal in de campagne. Het parcours dat Léontine samen met de andere boeren aflegde mag dan ook gezien worden. "Tien jaar geleden was de eigen rijstproductie in Benin bijna onbestaande. Alles werd geïmporteerd uit Azië", vertelt Nele Claeys, woordvoerster van Vredeseilanden.

Dat veranderde onder druk van de voedselcrisis en de stijgende prijzen op de wereldmarkt. "Het potentieel voor rijstteelt in Benin is enorm, maar de obstakels die overwonnen moeten worden, zijn dat ook. Boerinnen als Léontine Batcho doen er alles aan om een Beninse kwaliteitsrijst op de markt te brengen. Dankzij een samenwerking met Colruyt, vind je sinds vorig jaar zelfs fairtraderijst uit Benin in de Belgische winkels."

Je kunt de campagne van Vredeseilanden nog steunen met een overschrijving op rekening 000-0000052-52 of door "ja" te sms'en naar het nummer 4666 (1 euro per sms).

Deel dit artikel