VS trekken zich grotendeels terug uit aids-conferentie

De Verenigde Staten hebben de afvaardiging naar de internationale aids-conferentie die vandaag (zondag) in Bangkok begint, op het laatste moment drastisch gereduceerd. Tenminste veertig programmaonderdelen zijn als gevolg daarvan afgeblazen.


Twee jaar geleden namen 236 werknemers van Health and Human Services (HHS) en andere Amerikaanse overheidsinstellingen deel aan de internationale aids-conferentie, waar wetenschappers uit alle landen kennis en informatie uitwisselen over aidspreventie en -onderzoek. Dit jaar telt de Amerikaanse delegatie slechts vijftig leden en de financiƫle bijdrage van de VS aan de conferentie daalde van 3,6 miljoen dollar naar 500.000 dollar.

De organisatie van de conferentie, die rekent op ongeveer 15.000 deelnemers, zegt teleurgesteld te zijn over het Amerikaanse besluit. Alom wordt aangenomen dat de plotselinge Amerikaanse terugtrekking het gevolg is van een al jarenlang voortdurend verschil van inzicht tussen de conservatieve regering van George W. Bush en internationale gezondheidsorganisaties, als het gaat om kwesties als condoomgebruik, abortus en homoseksualiteit.

HHS geeft als verklaring voor de minimale Amerikaanse afvaardiging het beperkte budget. De instelling benadrukt dat de helft van het budget van 500.000 dollar al opgaat aan de reiskosten van tachtig Afrikaanse, Aziatische en Caribische wetenschappers. Critici wijzen er echter op dat geld kennelijk geen punt was toen HHS-baas Tommy Thompson afgelopen december een rondreis door Afrika maakte. Die reis kostte meer dan een kwart miljoen dollar.

Uit gelekte interne correspondentie van HHS, waar het wetenschappelijk tijdschrift Science over beschikt, kan geconcludeerd worden dat de plotselinge Amerikaanse onvrede met de conferentie ook deels te verklaren is uit het feit dat de regering-Bush tijdens de vorige conferentie in Spanje hevige kritiek kreeg. Thompson werd tijdens een toespraak zelfs zo hard uitgefloten, dat hij zich nauwelijks nog verstaanbaar kon maken.

Direct na zijn aantreden in 2001 voerde Bush de zogenoemde global gag rule weer in, die ervoor zorgde dat niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die actief zijn in het buitenland en overheidsgeld ontvangen, geen enkele activiteit mogen steunen die verband houdt met abortus. Tegelijkertijd besteedt Washington een derde van het budget voor voorlichting over aids, ongeveer 270 miljoen dollar, aan educatieve programma’s waarin kinderen en tieners geleerd wordt dat onthouding de enige manier is om ongewenste zwangerschappen en aids te voorkomen.

In april van dit jaar schrapte Washington alle financiƫle steun voor de jaarlijkse conferentie van de Global Health Council, omdat sommige programmaonderdelen over voorlichting en geboortebeperking in Amerikaanse ogen niet deugden. Voor het eerst in 31 jaar moest de conferentie het zonder steun uit de VS stellen.
Voordat de Amerikaanse deelname aan de internationale aids-conferentie in Bangkok drastisch gereduceerd werd, beklaagden enkele Republikeinse congresleden zich over het feit dat tijdens de conferentie in Barcelona in 2002, in 777 presentaties verwezen werd naar condoomgebruik, slechts in 16 naar trouw in relaties en in 74 naar onthouding. (JS)

IPS DOOR:

Deel dit artikel