Week van de Fair Trade: Oxfam Wereldwinkels vraagt aandacht voor situatie cacaoboeren

Week van de Fair Trade: Oxfam Wereldwinkels vraagt aandacht voor situatie cacaoboeren

Oxfam-Wereldwinkels deelt tijdens de Week van de Fair Trade 35.000 tabletten fairtradechocolade uit. Daarmee vraagt Oxfam aandacht voor de precaire situatie van de cacaoboeren.

"Als we over enkele jaren nog willen genieten van een lekker stukje chocolade, dan zijn fundamentele veranderingen in de hele cacaosector nodig. Pas als we een einde maken aan de mensonwaardige leefomstandigheden van de cacaoboeren,  kunnen we echt trots zijn op onze 'Belgische trots'. Om dat te verwezenlijken moeten de grote spelers in de sector en de overheden rekening houden met de noden van de cacaoboeren. En om te beginnen oprecht naar die boeren luisteren,” legt Arne Schollaert van Oxfam uit.

Niet de Cacao raakt op, de boeren zíjn op

Een gemiddelde cacaoboer in Ivoorkust leeft ver onder de armoedegrens van twee dollar per dag. Om die te bereiken zou hij vier keer zoveel moeten verdienen als nu. Steeds meer kinderen van cacaoboeren in West-Afrika kiezen voor een ander beroep. Alles wijst er op dat boeren alleen cacao blijven telen als ze geen andere oplossing zien. Die conclusie trekt Arne Schollaert van Oxfam-Wereldwinkels uit het onderzoeksrapport Cacaobarometer.

Boeren een stem geven

Op internationale conferenties van de cacaosector hebben coöperaties van cacaoboeren zelden een stem. Bovendien hebben ze geen inspraak in de onderwerpen die er besproken worden. Die worden bepaald door de chocoladebedrijven en de overheden.

Oxfam-Wereldwinkels brengt geregeld kleine producenten samen om hen te informeren over de sector en om ervaringen uit te wisselen.  Arne Schollaert: “Vorige maand organiseerden we in Ghana een conferentie voor cacaoproducenten uit de hele wereld. Bijeenkomsten zoals deze zorgen ervoor dat de boeren goed voorbereid en met een gezamenlijke lijst actiepunten kunnen deelnemen aan overleg op hoog internationaal niveau, zoals de World Cocoa Conference in juni 2016.”

7 tot 17 oktober - Week van de Fair Trade

fairtrade week 2015

De 8.000 vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels voeren actie tijdens de Week van de Fair Trade van 7 tot 17 oktober.

 • Overal in Vlaanderen organiseren de Oxfam-Wereldwinkels acties, debatten, workshops en proeverijen. Je vindt ze allemaal op www.oxfamwereldwinkels.be/kalender.

 • Van 7 tot 17 oktober krijg je bij elke aankoop in een Oxfam-Wereldwinkel een gratis 100gr tablet chocolade mee. Fair Trade, bio en in zes nieuwe smaken.

 • Op zaterdag 17 oktober is het feest in de 235 wereldwinkels. Want elke eerlijke aankoop is een duwtje in de rug van een boer in het Zuiden.

 • Ook tientallen scholen zetten eerlijke handel in de spotlights. Zo willen de basisscholen van Halen op vrijdag 16 oktober een wereldrecord vestigen: met 1.500 Oxfam-chocoladerepen maken ze een mozaïek van 21 vierkante meter.

 • Op vrijdag 16 oktober voeren de Oxfam-jongeren actie voor het klimaat. Want ook op de klimaattop in Parijs geeft Oxfam het Zuiden het woord.  

chocolade
8 redenen waarom je nooit meer andere chocolade wil

 1. Oxfam weet welke boeren de cacaoboontjes in deze reep geteeld hebben.
 2. Deze chocolade is 100 % bio.
 3. Door voor Oxfam te kiezen, laat je beleidsmakers zien dat je eerlijke handel belangrijk vindt.
 4. Deze chocolade met haar aroma’s van bloemen en vruchten is verslavend lekker.
 5. De cacaobonen in deze reep komen van coöperaties waarin boeren de krachten bundelen en risico’s delen.
 6. Kindslavernij lust Oxfam niet.
 7. De cacaoboeren krijgen een goede prijs, en een fairtradepremie daarbovenop.
 8. Met je keuze voor Oxfam steun je 8.000 vrijwilligers die ijveren voor eerlijke wereldhandel.

 

Oxfam-Wereldwinkels DOOR:

Zie ook:

Lees ook:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels