WWF razend: Soco start met olie-exploratie in Virunga natuurpark

wwf virunga vissers lake edward
[Foto: Vissers aan het Edwardmeer ©WWF]


Tegen alle lokale en internationale protesten in, start de Britse oliemaatschappij Soco zaterdag met seismische testen. Het bedrijf zet dus door met zijn controversiële plan om olie te zoeken in het Wereldberoemde Virunga Nationaal Park in Congo.

WWF voert al maanden een internationale campagne tegen deze plannen en legde ook een klacht neer bij de OESO. WWF veroordeelt deze nieuwe stap met klem. Het is illegaal en onverantwoordelijk om in dit uiterst waardevolle UNESCO Werelderfgoed naar olie te gaan zoeken.Lokale bewoners uit de Democratische Republiek Congo (DRC) zeggen dat stukken van het Edward meer zullen gesloten worden als Soco er naar ondergrondse olievoorraden zoekt. Een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd op vraag van WWF, wees uit dat de visserij in het Edwardmeer vandaag 30 millioen US$ oplevert voor de omwonenden. De studie stelde ook vast dat meer dan 50.000 gezinnen afhankelijk zijn van het meer voor hun zoetwater.

Geert Lejeune, Directeur conservatie van WWF-België: "Het is volslagen onverantwoordelijk van Soco om tegen de Britse regering, de UNESCO, het Europese parlement, de Congolese en internationale civiele maatschappij en vele anderen in te gaan. Het bedrijf bedreigt niet alleen de unieke biodiversiteit van het park maar ook het levensonderhoud van duizenden mensen die er afhankelijk van zijn. Virunga kan een bron van hoop zijn voor Oost-Congo indien het potentieel van visserij, waterkracht en ecotoerisme duurzaam wordt ontwikkeld."

Naast het verlies aan vissersjobs en inkomen, wees het eigen milieu-impact rapport van Soco uit dat boren kan leiden tot lucht- en watervervuiling, longziektes en vernietiging van habitat in het fragiele ecosysteem van het park.

Contact: koen.stuyck@wwf.be -  02 340 09 67 – 0499 70 86 4111.be:Deel dit artikel