Zuid-Zuidsolidariteit moet Haïti er weer bovenop helpen

Het zijn niet de traditionele donorlanden die het hoge woord voeren over de heropbouw van Haïti, maar wel Brazilië. De Braziliaanse regering ondertekende vorige week een reeks samenwerkingsakkoorden met Haïti en roept andere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen op dat voorbeeld te volgen.


Op 14 mei werd René Préval ingezworen als president van Haïti, een nieuw begin voor een land waar de situatie de afgelopen jaren vaak hopeloos leek. Voorlopig kan Haïti nog niet op eigen kracht de misdaad en de gewelddadige politieke onrust in de grote steden de baas - daarbij helpt een stabilisatiemacht van de VN die geleid wordt door Brazilië. Maar het grootste land van Latijns-Amerika vindt dat Haïti zich in de eerste plaats moet ontwikkelen om uit het moeras te raken.

Brazilië gaat met Haïti een programma voor schoolmaaltijden opzetten, wil zijn ervaring overdragen met de productie en het gebruik van uit suikerriet gewonnen ethanol als brandstof en zal het armste land van het westelijk halfrond ook helpen een massale vaccinatiecampagne op te zetten.

Brazilië organiseerde vorige week een internationale bijeenkomst op hoog niveau over Haïti, ter voorbereiding van de donorconferentie die in juli in Haïti plaatsvindt. Latijns-Amerika en de Cariben moeten sterker deelnemen aan de heropbouw van Haïti, vindt de Braziliaanse buitenlandminister Celso Amorim. De regio heeft er alle belang bij de democratie in het land te consolideren en de ontwikkeling te stimuleren.

De Caribische landen zullen Haïti in juli formeel weer toelaten tot de Caricom, het handelsblok van de regio. Verder heeft Brazilië Argentinië en Canada over de streep getrokken om samen het straatarme Haïti te helpen op het vlak van gezondheidszorg, landbouw, sociale ontwikkeling en de versterking van 's lands instellingen.

Haïti kan ook verder rekenen op de militaire aanwezigheid van Brazilië. De Braziliaanse soldaten blijven in Haïti "zolang de regering van Préval dat opportuun en nuttig vindt", zegt ambassadeur Gonçalo Mourao, de directeur van het departement Centraal-Amerika en de Cariben van het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Haïti heeft zelf maar 4.000 politiemensen voor een bevolking van 8,5 miljoen mensen.

De VN-missie moet wel op een nieuwe leest geschoeid worden, vindt Amorim. "President Préval zegt dat zijn land nu eerder tractoren en graafmachines dan tanks nodig heeft", merkt de minister op. Ook Argemiro Procopio, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Brasilia, stelt dat Haïti geen nood heeft aan buitenlandse troepen, maar wel "aan het herstel van zijn industrie, landbouw en bossen". Dat kan voor de extra banen zorgen.

In de VN-missie is de Latijns-Amerikaanse samenwerking rond Haïti al het verst gevorderd. Naast Brazilië en Argentinië nemen ook Chili, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Paraguay, Peru en Uruguay deel aan de operatie. (PD/JS)

IPS DOOR:

Deel dit artikel