Coordinadora Nacional de Derechos Humanos (CNDDHH)

Coordinadora Nacional de Derechos Humanos (CNDDHH) is de nationale koepel van mensenrechtenorganisaties in Peru en dé referentie op het gebied van mensenrechten. Hij wordt ook internationaal als dusdanig erkend .

Tegenwoordig heeft het gros van de mensenrechtenschendingen te maken met conflicten over mijnbouw en petroleumexploitatie. Bijgevolg focust de coalitie zich op schendingen die in verband staan met bedrijven in deze sectoren.

CNDDHH werkt samen rurale en inheemse organisaties. Zo kan het hun rechten het best verdedigen.

Recht op consultatie

Het ijvert onder meer voor een correcte toepassing van het recht op consultatie van de inheemse gemeenschappen. Dat houdt in dat bedrijven of overheden die activiteiten willen uitvoeren op het territorium van inheemse gemeenschappen, deze gemeenschappen eerst moeten inlichten en hen inspraak moeten geven. Op nationaal vlak zijn de actiemogelijkheden dikwijls beperkt. Daarom maakt CNDDHH intensief gebruik van internationale mechanismen voorzien bij de Verenigde Naties of het inter-Amerikaanse systeem voor de bescherming van de mensenrechten.

Bescherming van activisten

Noodgedwongen werkt CNDDHH rond criminalisering van protest. Al te vaak worden mensen of organisaties die vreedzaam opkomen voor hun rechten, of de rechten van anderen verdedigen, behandeld als criminelen. CNDDHH wil sociale organisaties en rechtenverdedigers minder kwetsbaar te maken voor vervolging door het beleid te beïnvloeden. Tegelijk timmert het aan een wettelijk kader voor bescherming van activisten.

Kwetsbare bevolkingsgroepen

CNDDHH ijvert via scampagnes en beleidsbeïnvloeding ook voor hervormingen die ervoor zorgen dat de Peruaanse staat reële bescherming biedt aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

De afgelopen jaren neemt het bovendien ook steeds meer een coördinerende rol op tussen heel verschillende sociale bewegingen die strijden tegen corruptie en geweld tegen vrouwen.

Resultaten

CNDDHH heeft de voorbije jaren een hele reeks succesvolle campagnes gevoerd, onder meer over de mensenrechtenschendingen door het regime van Fujimori, de nood aan een waarheidscommissie, de strijd tegen discriminatie, de gedwongen sterilisaties van vrouwen, de rechten van inheemse volkeren en nefaste wetsvoorstellen over wapens.

Daarnaast heeft het bijgedragen aan belangrijke wetgeving. Dat Peru een officieel Nationaal Plan voor de Mensenrechten heeft, is vooral aan CNDDHH te danken.