Conseil Régional des Organisations Non Gouvernementales de Developpement Sud-Kivu (CRONGD)

De Conseil Régional des Organisations Non Gouvernementales de Developpement Sud-Kivu (CRONGD) helpt ngo's in de provincie Zuid-Kivu om meer betrokken te zijn bij het lokale beleid.

Vrouwen

De CRONGD zet relevante wetgeving om in begrijpelijke taal en verspreidt ze onder zijn leden. Hij stimuleert burgers om inspraak te vragen bij de opmaak van lokale budgetten, en vooral bij het landbouwbudget, en om deel te nemen aan de landbouwraden. Onder meer via de radio moedigt hij ook vrouwen aan om deel te nemen aan het beleid en burgers om op vrouwen te stemmen. 

Controle

De vele illegale, willekeurige taksen zijn een doorn in het oog van de burgers en een rem op ontwikkeling. De CRONGD bindt de strijd ertegen aan. Hij verenigde daarvoor onder andere burgers in cellen die de overheid controleren. Deze cellen sporen illegale taksen op en stellen ze aan de kaak. Tegelijk sensibiliseren ze de burgers over legale taksen. Radio-uitzendingen verspreiden de boodschap verder. De aanpak heeft resultaat: een aantal illegale taksen werd opgeheven.

CRONGD maakt deel uit van de nationale koepel van ontwikkelingsorganisaties CNONGD.