Het goede nieuws dat niet doordringt

250.000 mensen per dag minder in extreme armoede

grafiek-daling-extr-armoede

De dagelijkse stroom nieuwsberichten die we te verwerken krijgen, is niet bepaald opbeurend. Geen wonder dus dat weinig mensen vinden dat de wereld erop vooruit gaat. Een internationale bevraging bevestigt dat. In Zweden ziet slechts 10% van de ondervraagden een positieve tendens, in de VS 6% en in Duitsland amper 4%.

Nochtans tonen de cijfers die de Wereldbank onlangs publiceerde een heel ander verhaal. Dagelijks slagen 250.000 mensen erin te ontsnappen uit de extreme armoede. Elke dag worden 300.000 personen voor het eerst aangesloten op het elektriciteitsnet en 285.000 mensen kunnen voor het eerst van veilig drinkwater genieten. In 1960 kon de meerderheid van de volwassenen lezen noch schrijven. Vandaag kan 85 procent dat wel.

Aan de universiteit van Oxford bekijkt een team onder leiding van Max Roser de grote tendensen in historisch perspectief. Hun grafieken spreken voor zich. Een voorbeeld.

Extreme armoede bijna uitgeroeid

In 1820 genoot slechts een kleine elite van een comfortabel leven, terwijl het overgrote deel van de mensheid in omstandigheden leefde die we vandaag als extreme armoede beschouwen. Dit deel is sindsdien voortdurend verminderd. Steeds meer regio's zijn geïndustrialiseerd en hebben hun productiviteit verhoogd, wat het mogelijk maakte om mensen uit de armoede te halen.

In 1950 leefde driekwart van de wereldbevolking nog in extreme armoede. In 1981 was dat nog steeds 44%. In 2015 dook het aantal mensen dat met minder dan 1,90 dollar overleeft voor het eerst onder de 10%.

Dit succes is vooral te danken aan de daling van de armoede in China, en in mindere mate in India. In Afrika is het aantal extreem armen zelfs toegenomen.

Deel dit artikel