Wat is Financiële Transactie Taks?

Actie voor de Robin Hood Tax op het Wereld Sociaal Forum in Senegal - februari 2011De financiële transactie taks, ook wel FTT of Robin Hood Tax, krijgt meer aandacht dan ooit. Dat is een hart onder de riem voor de ngo's die al meer dan tien jaar ijveren voor zo'n belasting op financiële transacties.

Het idee achter de FTT is simpel: door een minimale heffing op transacties, ontmoedig je destabiliserende speculatie.

Daarnaast kan een FTT veel geld opbrengen. Een model dat tot 500 miljard euro kan opbrengen, heeft de wind in de zeilen. Dat geld is zeer bruikbaar voor de aanpak van mondiale problemen, zoals klimaatverandering en armoede.

Vooral een belasting op munthandel, oftewel de Tobintaks, is een vertrouwd stokpaardje. De Tobin-taks is een taks op financiële korte termijnspeculatie, op het wisselen van geld van de ene naar de andere munt (zgn. valutatransacties). Het gaat over een heel kleine belasting op gigantische bedragen. Een dergelijke taks weegt enkel op het flitskapitaal. Dat zijn enorme sommen die razendsnel heen en weer verhandeld worden.

De naam Tobin-taks verwijst naar James Tobin,  econoom, Nobelprijswinnaar en dus geestelijke vader van een dergelijke belasting. Hij lanceerde zijn voorstel voor het eerst in 1978 (hij overleed in 2002).

In de recente discussie was er vaak verwarring tussen de Financiële Transactie Taks (FTT) en de Tobintaks of Currency Transactie Taks (CTT). Maar er is een verschil. Waar het voorstel van de Tobintaks verwijst naar de valutatransacties (dat wil zeggen het wisselen van geld van de ene valuta naar de andere) voorziet de FTT in een veel bredere belastingsgrond.

De FTT werd in de voorbije twee jaar politiek bespreekbaar tot op het hoogste niveau.
Ze kreeg steun van politieke zwaargewichten zoals Sarkozy, Merkel, Barroso en Gordon Brown. De Belgische regering ontpopte zich sinds eind 2009 tot een fervent verdediger van een kleine belasting op munttransacties.

Toch is de buit nog lang niet binnen. De financiële sector sputtert tegen. Het IMF stelde 'alternatieven' voor die zeer zwak uitvallen in vergelijking met de FTT. 

Het Grote Geld

Ngo's voeren al een aantal jaren actie voor de Financiële Transactietaks

Kunnen we de toenemende politiek en publieke steun voor de Financiële Transactietaks verzilveren en maken dat de taks er ook echt komt? Veel hangt af van de druk die we in de komende maanden kunnen ontwikkelen.

 In België staan we traditioneel in de frontlijn. Al in 2001 al hadden we grote campagnes voor een Tobintaks, vooral gedragen door Broederlijk Delen, Attac en 11.11.11. Intussen schoven ook andere ngo's en vakbonden aan bij het FAN, Financieel Actie Netwerk.

In België is FAN de motor achter de organisatie van de 'Global action Day - Make Finance Pay'. Een internationale actiedag voor de invoering van de FTT.  Daarnaast voeren ze ook nog campagne voor meer 'fiscale rechtvaardigheid'. Meer over deze campagne vind je hier.

 

 

11.11.11 DOOR:

Zie ook:

 

Deel dit artikel