11.11.11 betreurt stopzetting activiteiten Enabel, vreest zware gevolgen voor Congolese bevolking

11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, betreurt de beslissing van de Congolese minister van Buitenlandse Zaken dat Enabel, het nieuwe Belgische ontwikkelingsagentschap, haar activiteiten in Congo moet stopzetten. Volgens de organisatie dreigen Congolese burgers het slachtoffer te worden van deze maatregel. De Congolese beslissing komt er nadat de ministers Reynders en De Croo op 10 januari aankondigden een deel van de bilaterale samenwerking stop te zetten en te heroriënteren naar humanitaire hulp en steun voor het middenveld.

Volgens de Congolese regering heeft Enabel geen bestaansreden meer in Congo na de Belgische heroriëntatie. De Congolese minister kondigde ook aan dat ze het ‘Maison Schengen’ in Kinshasa zullen sluiten. Het Maison Schengen behandelt alle visa-aanvragen voor de Schengenzone en wordt door België geleid.

“Volgens de Congolese regering hebben minister Reynders en De Croo de bilaterale samenwerking opgeschort met het communiqué van 10 januari,” zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11. Ondanks de opschorting van een aantal projecten loopt er nog voor zo’n 80 miljoen euro aan bilaterale samenwerkingsprogramma’s via Enabel gewoon door, projecten die direct ten goede komen aan de bevolking in de gezondheidszorg, onderwijs en de landbouw. “De verklaring van de Congolese minister lijkt er op te wijzen dat de Congolese regering de nog lopende bilaterale ontwikkelingsprogramma’s wil stopzetten, wat rampzalig zou zijn voor de Congolese bevolking”, aldus Vanden Berghe.

11.11.11 herhaalt haar steun aan de Belgische beslissing om een deel van de directe samenwerking met de Congolese regering op te schorten. De organisatie vindt dat de Belgische regering haar kritische houding te aanzien van het regime in Kinshasa moet aanhouden en roept de Europese Unie op om België daarin te volgen.

Ten slotte vraagt 11.11.11 dat er snel een oplossing gevonden wordt voor de lopende projecten van Enabel die direct ten goede komen aan de Congolese bevolking. “Als belangrijke projecten in de gezondheidszorg of het onderwijs worden stopgezet verliest iedereen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels